Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рекламе трају, казне чекају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 11. 2010.

Извор: Вечерње новости

Рекламе трају, казне чекају


Телевизије крше Закон о оглашавању, РРА подноси пријаве, а нема судског епилога. Најчешћи прекршај је предуга минутажа реклама

Републичка радиодифузна агенција од почетка године забележила је више од хиљаду кршења Закона о оглашавању и против националних телевизија поднела многобројне пријаве. Најчешћи прекршај било је продужавање рекламних блокова, који су за комерцијалне телевизије ограничени на 12, а за РТС на шест минута у сату.

До сада ниједна прекршајна пријава није добила судски епилог.

У РРА објашњавају да је број прекршаја знатно већи од пријава, јер се против одређене телевизије у једном месецу подноси само једна пријава за неки члан закона, иако је он прекршен и више десетина пута.Агенција и даље покреће поступке пред судом, а телевизије, без последица, претерују у приказивању реклама.

Више од хиљаду прекршаја поднето је закључно са јуном, а готово још толико их је РРА регистрована до новембра и на основу њих ће тражити правду на суду.

- Процеси, истина, теку споро, али радимо све што је до нас - каже за "Новости" Горан Караџић, заменик председника Савета РРА.

- Телевизије изгледа нису свесне казне која би за толики број прекршаја могла да их сачека. Јер, када им на наплату стигну милиони динара, сигурно ће се уозбиљити и престати да крше закон. Треба само да будемо стрпљиви и да сачекамо судове да заврше свој део посла.А неизвесно је када ће ови судски поступци да буду решени.

До сада је, према Караџићевим речима, одржано само једно рочиште по пријави против ТВ Б 92.

Овако прецизан мониторинг телевизија почео је од јануара ове године. Првог месеца је РРА реаговала "васпитно", па за укупно 329 прекршаја Закона о оглашавању, против сваке од шест комерцијалних телевизија и РТС поднела је само по једну "збирну" пријаву.

Од фебруара су почеле појединачне тужбе. Најчешћи прекршај је предуга минутажа реклама у једном сату. Мада, некада су и размаци између рекламних блокова прекратки, рекламни спотови емитују се у емисијама у којима то није дозвољено...

Казне за сваки од ових преступа су од 100.000 до милион динара.

Антрфиле : Ефикасније

Будућим законом о радиодифузији, надамо се, ова област биће уређена тако да ће РРА моћи, мимо суда, да изриче казне. Тако ће цео поступак бити бржи и ефикаснији - сматра Караџић.

И. Мићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси