Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србија добила "срб" домен за интернет сајтове на ћирилици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 11. 2010.

Извор: Блиц онлајн

Србија добила "срб" домен за интернет сајтове на ћирилици


Ознака "срб" биће други национални домен на Интернету за Србију, којим ће бити означене веб-странице на ћириличном писму, саопштила је данас Интернет корпорација за додељена имена и бројеве (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - ICANN).

Почетак регистрације ћириличног домена очекује се у другој половини наредне године, а средином новембра биће покренута и јавна расправа о принципима које ће садржати Правилник за регистрацију ћириличног домена Србије на Интернету.

Асоцијација ICANN је прихватила предлог Регистра националног Интернет домена Србије (РНИДС) да "срб" буде наш ћирилични домен, пошто су јој послата на евалуацију два предлога која су добила највише гласова Интернет заједнице у Србији - "срб" и "србија".

ICANN је у новембру прошле године започео убрзани процес успостављања домена који нису написани латиницом.

Почетком године РНИДС је започео процедуру за установљење локализованог домена на српском језику и ћириличном писму. Процес доделе новог домена овлашћеном националном регистру траје између три и шест месеци.

Министарство за телекомуникације и информационо друштво Србије оценило је у јулу да РНИДС испуњава све техничке и организационе услове које прописује ICANN, а који су потребни за управљање регистром националног Интернет домена на ћирилици.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси