Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дунав свима важан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 10. 2010.

Извор: Вечерње новости

Дунав свима важан


НОВИ САД - Уз учешће представника више од 350 јавних сервиса, комерцијалних телевизија, новинских агенција и локалних медија из Подунавља из 14 земаља, у Новом Саду јуче је почела дводневна оснивачка конференција будуће Дунавске медијске мреже, чији ће носилац бити Радио-телевизија Војводине.

Основни циљ Дунавске медијске мреже је јачање сарадње, разумевања и координације међу подунавским земљама, промоција привредних, културних и других вредности, очување културног наслеђа, као и ширење европског духа, норми понашања и заједништва у региону.

Задатак РТВ-а у тој медијској мрежи јесте да прикупља, архивира и дистрибуира емисије и остале материјале из целог подунавског региона, али и из Словеније, БиХ и Црне Горе.

- Дунавска медијска мрежа је одлична прилика за приближавање Србије ЕУ, и то је добра порука свим балканским земљама колико су медији важни у неговању регионалне сарадње, изјавио је на Оснивачкој конференцији Дунавске медијске мреже Јелко Кацин, специјални известилац европског парламента за Србију.

Он је рекао да је најновији извештај о стању медија на западном Балкану забрињавајући, јер је поред Хрватске и Словеније, и Србија пала за неколико места, што само показује да се мора доста урадити по питању безбедности новинара која је најкритичнија.

Државни секретар у Министарству спољних послова Србије Мирко Стефановић нагласио је изузетан допринос сарадње подунавских држава у развоју дунавске стратегије.

- Дунавска регија је постала једна од круцијалних регија Европе, и изузетно је важна за економски развој Европе - казао је Стефановић. - Република Србија активно подржава иницијативу пројекта оснивања Дунавске медијске мреже који је промовише РТВ и сматрамо да ће то бити изузетан допринос у развоју медија и Дунавске стратегије.

Истичући значај Дунавске стратегије за Србију, председник Владе Војводине Бојан Пајтић нагласио је да она дефинише и сам развој Европе у будућности, али да је нама Дунав важан, првенствено, због привредних, инфраструктурних и образовних разлога.

Ј. Симић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси