Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дневна штампа о Паради поноса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 10. 2010.

Извор: Б92 онлајн

Дневна штампа о Паради поноса

Београд - Нереди које су широм Београда изазивали хулигани у време одржавања Параде поноса, централна су тема београдске штампе.Сви дневни листови на насловним странама доносе преглед јучерашњих догађаја у главном граду, уз билансе повређених и приведених.

Иако је до суботе увече сама Парада поноса била доминатна тема у јавности, страницама данашњих новина доминира слика насиља које су јуче догодило на улицама Београда. Сам Прајд, који је тобоже био повод за ново демолирање града, заузима нешто скромније место.Дан после Параде поноса, права ЛГБТ особа и њихов статус у друштву добили су, може се рећи, скромни простор у медијима - неколико изјава актера и констатацију да је сам скуп протекао без инцидената.С друге стране, оно што се дешавало у пречнику од неколико стотина метара од Параде, заузима централно место на насловним странама београдске штампе.Хапшење Радована Караџића, једнострано проглашење независности Косова или, у овом случају, Парада поноса – повод је увек различит, а резултат исти – град демолиран у насиљу екстремиста.

Б92 вам преноси изводе о Паради поноса и дешавањима око ње, из данашњих дневних новина:

“Политика“: Скривено оружје, крађа сладоледа и лажни морал


Парада поноса и дешавања која су пропратила њено прво одржавање у Београду, тема су дана у данашњој “Политици“.Неколико екипа овог листа пратило је јучерашња дешавања у Београду. Тако репортери “Политике“, који су дан провели са полицијском бригадом, преносе да су хулигани на месту одржавања Параде поноса и у околини покушали да сакрију оружје.“Дан раније полиција је детаљно прегледала терен. У парку Мањеж и на крову хотела ‘Славија’ нађено је оружје, бодежи, ножеви, палице, каменице”, каже за “Политику” полицајац Саша Глишовић.“Политика” пише и да се, пола сата пре него што је улаз на Параду поноса био затворен, поред полицијског кордона појавила група од четири, пет момака са фотоапаратом.Узвикујући погрдне изразе, они су фотографисали све који су улазили на манифестацију. На питање новинара ”Политике” ко су и шта раде одговорили су да су противници параде и да снимају ”за архиву”. Полицајци су рекли да не могу да им забране да фотографишу.Други репортер “Политике” нашао се у нешто другачијем друштву – пратио је групу хулигана која је уточиште пронашла на Келемегдану, а потом се вратила у Кнез Михаилову улицу.По повратку у централну градску улицу, бележи репортер “Политике”, Параду поноса више и не помињу, жељни су једино насиља. Жртва “одбране породичних вредности” био је фрижидер са сладоледом испред зграде Академије наука, из којег је десетине хулигана грабило ледену посластицу.Новинари "Политике" били су и у Ургентном центру. Лист извештава да су лекарске екипе у већини болничких установа радиле појачано и дочекивале пацијенте још на самим улазима."Три пута су групе хулигана покушале да се пробију у Ургентни центар код улазног тунела, али су жандармерија и полиција спречиле њихов упад", истакао је Драго Јовановић, портпарол Клиничког центра Србије.Истовремено, “Политика” бележи изјаву 27-годишњег Д. Т, једног од учесника Параде поноса, који је одавно стигао кући и дешавања пратио на телевизији.“Прајд је готов, а они још ломе град и бију се са полицијом. Па, јасно је да то не раде због нас. Брига њих за геј параду. Шта је то у нашој култури, па нам више прија да видимо двојицу мушкараца како се држе за оружје, него за руке”, кратко је одговорио Д.Т. на позив новинара ”Политике”.А репортери који су пратили саму Параду поноса могли су само да констатују да је “атмосфера у парку Мањеж личила је на једну опуштену јесењу седељку, а на лицима присутних се није очитавала забринутост ни страх због транспарентних надлетања полицијских хеликоптера и сирена хитне помоћи.”Душан Телесковић у ауторском тексту за “Политику”, за крај констатује да нису јуче ”гејеви” победили ”десничаре” и хулигане већ су цивилизацијске вредности надвладале лажни морал.

“Блиц”: Парада у сенци организованих нереда

Београдски “Блиц” пише да је Парада поноса која је јуче одржана у Београду, остала у сенци нереда.Хулигани који су почели да се окупљају од раних јутарњих сати показали су да су се дуго припремали, да су добро организовани и да је Парада поноса само фиктиван повод за излазак на улицу и дивљање, оцењује овај лист.Преносећи биланс ухапшених и повређених, као и поруке државних званичника да изгредници неће проћи некажњено, “Блиц” констатује да су сукоби хулигана са полицијом били добро организовани, као и да је очигледно да су овога пута на мети екстремиста била седишта политичких странака.Подсећа се и да су током јучерашњих нереда демолиране просторије ДС-а, СПС-а и ЛДП-а, као и да се на мети хулигана нашла и зграда РТС-а у Таковској.Грађани који су се јуче затекли на улицама, пише “Блиц”, нису могли да се отму утиску да је реч о хомогеној групи која по јасној команди иде у напад. Наводи се и да је већина хулигана била опремљена чак и гас-маскама, а повређени су одлазили у приватне амбуланте како их не би пријављивали полицији.У прилог тврдњи да су инциденти унапред организовани, “Блиц” наводи и чињеницу да је полиција неколико дана пре Параде уклонила гомиле легерованог камења по контејнерима и подрумима зграда у центру града. Хулигани се се међутим “снашли”, па су се дохватили коцки и бетонских плоча из тротоара.“Блиц” наводи и да је сама Парада поноса прошла без инцидената. Млади, стари, суграђани, странци, глумци, политичари, представници државе и страних делегација, брачни парови и породице јуче су се окупили како би под заставом свих боја затражили права за све, па и људе лезбијске, бисексуалне, геј оријентације, наводи се у тексту “Блица”.Ако се срећом може сматрати то што није било људских жртава, онда се без претеривања може рећи да смо јуче имали среће, оцењује “Блиц” наводећи да се читав протест, као и у случају демонстрација приликом проглашења независности Косова, на крају претворио у најобичнију пљачку и демолирање града.

“Данас”: Шетња насупрот дивљању на улицама

Лист “Данас” пише да је више од хиљаду учесника Параде поноса у Београду безбедно је прошетало предвиђеном трасом, док су групе хулигана дивљале улицама.Поворка је у петнаестоминутну шетњу пустим улицама кренула око пола 12. Целим путем вијориле су се десетине застава дугиних боја, а шетња је била праћена звиждуцима, наводи се у тексту “Данаса”.Неколико обруча полицајаца, од којих нико није могао ни на 500 метара да приђе окупљенима у паради, уливало је поверење, али је било и оних који су се стално окретали не би ли видели да ли им прети опасност, пише “Данас”, али додаје да је било и оних који се нису плашили. Наиме, у поворци се нашла и група страних држављана - два мушкарца и жена са двоје деце не старије од 12 година - који су храбро парадирали.“Данас” наводи и да су Паради присуствовали глумци Никола Којо и Мирјана Карановић, лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, стотинак новинара, представници европских институција, невладиних удружења, али и амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик. Присутни су били и Марко Ђуришић, високи функционер ДС-а, лидер СДУ Жарко Кораћ, као и помоћник министра за људска и мањинска права Петар Антић.“Данас” подсећа и да је, с друге стране, око 6.000 противника Параде поноса учествовало је у сукобима са полицијом током којих је повређено око 160 особа. Наводи се и да је приведено више од 210 особа, међу којима и вођа покрета Образ Младен Обрадовић.

“Новости”: Реприза насиља у Београду

Више од стотину повређених полицајаца, најмање 200 приведених демонстраната, демолирани излози и седишта политичких партија, два запаљена полицијска аутомобила, преврнути контејнери, поломљени саобраћајни знаци, сузавац који је, ношен ветром, стигао до готово свих делова града - “Новости” преносе биланс вишечасовног дивљања на улицама Београда.Преносећи атмосферу са београдских улица, репортери “Новости” наводе да су ка полицији летеле цигле, флаше, делови саобраћајних знакова, па чак и делови камених контејнера од којих су вандали правили “пројектиле“.Наводи се и да се штета коју је Београд претрпео у нередима процењује на више од милион евра. Највише су страдали контејнери и возила градског превоза, али полупано је и неколико излога у центру града. Репортери “Новости” приметили су да је један изгредник из продавнице на Теразијама чак покушао да украде дечји бицикл.Како наводи овај лист, по завшретку нереда, комуналне службе изашле су на лице места и почеле су да чисте град.Екипе ЈКП „Градска чистоћа“ изашле су на терен са 200 радника, који су одмах почели да расклањају остатке дивљања хулигана.“Према подацима са терена, поломљено је између 250 и 300 контејнера. Такође, уништено је око 250 бетонских жардињера и 200 пластичних канти”, рекао је директор оперативе ”Градске чистоће“ Азиз Азизи.“Новости” су се осврнуле и на саму Параду поносе, оцењујући да је, парадоксално, док је центар Београда засипан свим и свачим, сама Парада вероватно била најбезбедније место у центру града.

У Београду је у недељу одржана прва Парада поноса уз учешће више од хиљаду особа, а противници те манифестације изазвали су нереде и инциденте у којима су мети хулигана махом били припадници полиције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси