Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лист „Зрењанин” и директор плаћају 300.000 динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2010.

Извор: Дневник

Лист „Зрењанин” и директор плаћају 300.000 динара


Потврђена пресуда регионалном недељнику


Апелациони суд у Новом Саду потврдио је првостепену пресуду Вишег суда у Зрењанину којом су регионални недељник “Зрењанин” и његов директор и главни и одговорни уредник Далибор Бубњевић осуђени на новчану казну од 300.000 динара због повреде права личности.

Тај лист је објавио текст насловљен с “Предраг Штиклица усмрћен хицима из пиштоља“, у којем је наведено да је овај Зрењанинац, који је убијен 11. фебруара у близини породичне куће, припадао групи која се бавила рекетирањем дивљих таксиста.

Фамилија покојног Штиклице тужила је због тога „Зрењанин“, а суд у том граду је пресудио да по 100.000 динара буде исплаћено Предраговој супрузи Љубици и њиховој деци Ивани и Сави. Након одлуке новосадског Апелационог суда, реаговало је Независно удружење новинара Србије, саопштавајући да је са забринутошћу примило вест о потврди првостепене пресуде.“Бубњевића и лист ’Зрењанин’ тужили су супруга и деца убијеног Штиклице, због наводних душевних патњи које су им проузроковане објављивањем текста. Иако се они не помињу у том тексту, Виши суд у Зрењанину им је дао за право, а Апелациони потврдио пресуду.

Суд је утврдио и да тужиоци нису користили законско право на исправку и одговор, али и оценио да то не умањује штету која им је нанета”, каже се у саопштењу НУНС-а.Бубњевић и “Зрењанин” ће искористити право на уставну жалбу, а НУНС ће пресуду против њих анализирати и предложити Правосудној академији да је уврсти у програм медијског права.

Овакве пресуде, како сматра НУНС, ограничавају право на слободно информисање.Далибор Бубњевић је оценио да овакви судски процеси прете да угрозе континуитет излажења најпродаванијег регионалног недељника у Србији, као и слободу говора у Банату.

– Сматрамо да су нам угрожена права дефинисана Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода, будући да нам се ускраћује право на слободу изражавања, а које представља једно од суштинских основа демократског друштва. Подсећамо на то да Европски суд за људска права у предметима у вези са штампом сматра да је простор за слободну процену државе ограничен интересом демократског друштва да обезбеди и одржава слободу штампе. У условима светске економске кризе кажњавати медије астрономским надокнадама погубно је не само за посленике јавне речи већ и за саму Србију – поручио је Бубњевић.

Он је позвао државног секретара у Министарству правде Слободана Хомена да буде агилан у заштити и новинара који живе ван београдског круга „двојке“, а који су препуштени сами себи и вољи појединаца.

– Уколико се не стане на пут пракси којој су изложени локални и регионални медији у Србији, прети опасност да Републиком завлада медијски мрак. Да ли неко свесно настоји да угаси „светло“? – запитао се Бубњевић.
Ж. Балабан

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси