Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ђукић-Дејановић: Не постоји уговор са РТС-ом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 10. 2010.

Извор: Политика

Ђукић-Дејановић: Не постоји уговор са РТС-ом

Никакав писани уговор о директним ТВ преносима седница између Народне скупштине Србије и Радио-телевизије Србије, наравно, не постоји, каже Славица Ђукић-Дејановић, председница парламента за „Политику”.

Она истиче да су преноси демократска тековина, да их треба задржати и да ће их и даље бити. Што се дуга РТС-у тиче, председница каже да не зна колико је износ од 3,3 милиона евра, реалан, „то ће процењивати компетентне особе, пре него што, евентуално, крену да намире трошак”.

Рачун од 3,3 милиона евра, који је Александар Тијанић, генерални директор РТС-а, испоставио парламенту, на састанку са Славицом Ђукић-Дејановић, био је повод оштрих реакција опозиционих посланика, пре свега из ЛДП-а, који су критиковали председницу тражећи да им одговори „откуд јој право да признаје некакве дугове”, али и да одговори ко је и када потписао уговор, који би могао да произведе обавезе парламента.

Питање уговора и дуга на седници парламента покренуо је Иван Андрић (ЛДП), али председница парламента, у том тренутку, због обавеза, није била у сали, па није могла да одговори. Поводом ових критика на свој рачун Славица Ђукић-Дејановић, за наш лист каже:

„Само сам се сложила да је направљен трошак, а да ли он износи 3,3 милиона евра, то стварно не знам. Знате, ако неко некоме ради нешто, онда очито постоји неки трошак, али има и добити. Има телевизија које би у први план ставиле ту добит и због тога сам заговорник отварања скупштинског канала, а у случају да то не може да се оствари и да скупштина одлучује о томе ко ће преносити седнице најбоље би било расписати тендер”.

Славица Ђукић-Дејановић каже да, у сваком случају, Скупштина Србије није права адреса кад је реч о финансијама.

„То може бити само влада, јер парламент нема свој буџет, то ће имати тек од наредне године”, додаје она. Председница скупштине истиче да није стручњак за финансије и да не зна колико је реалан тај трошак о коме је господин Александар Тијанић говорио. Али, ипак, очекује да се та ситуација превазиђе:

„То јесте једна од тековина демократије и мало је парадоксално да се ми (социјалисти), који се некада нисмо претерано борили за ту тековину, данас јако боримо да је задржимо, јер мислимо да је неопходно да грађани имају потпун увид у то шта њихови посланици раде”.

Када се о проблему ТВ преноса разговарало у фебруару прошле године, РТС је предложио парламенту да потпишу „протокол о сарадњи”, који би, између осталог, предвиђао да „скупштина надокнађује трошкове директних преноса и снимака увећане за просечну изгубљену маркетиншку добит, а тај приход би ишао искључиво за производњу дефицитарног програма – дечјег, образовног, документарног”. Протокол, међутим, није потписан.
М. Чекеревац

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси