Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Претучен новинар Теофил Панчић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2010.

Извор: Политика

Претучен новинар Теофил Панчић


Колумниста „Времена” нападнут у суботу увече у возилу градског превоза у Београду, а нико од путника није му притекао у помоћ


Новинар недељника „Време” Теофил Панчић претучен је у суботу увече у Београду, у аутобусу градског превоза. Панчић је нападнут металном шипком, после чега су му у КБЦ „Земун” констатоване контузија лобање и повреде на десној руци.

Како је саопштила полиција, двојица непознатих нападача су у суботу увече, око 23 сата, на аутобуском стајалишту у Главној улици у Земуну ушла за Панчићем у аутобус на линији 83. Наочиглед путника, одмах су почели да га металном шипком ударају по глави и телу, а двадесетак секунди касније побегли су из аутобуса који се још налазио на стајалишту.

Према незваничним информацијама, нико од путника који су се у време напада налазили у аутобусу није Панчићу понудио помоћ, већ је он сам телефоном позвао полицију и Хитну помоћ, која је ушила повреде које је задобио по глави.Нападачи на Панчића су побегли Главном улицом у правцу позоришта „Мадленијанум”, а у близини места напада полиција је пронашла металну шипку којом је извршен напад. Шипка је јуче упућена на вештачење како би се евентуално пронашли трагови ДНК нападача.

Како „Политика” сазнаје, значајан траг у расветљавању овог напада требало би да представљају снимци сигурносних камера с пословнице „Ерсте банке” у Земуну, која се налази недалеко од аутобуског стајалишта на коме је у аутобус ГСП-а ушао Панчић, а за њим и двојица нападача. Полиција је јуче проверавала снимке, али још нема информација о томе да ли су нападачи идентификовани.

Директор полиције Милорад Вељовић изјавио је јуче за наш лист да расветљавање напада на Теофила Панчића представља приоритет у раду МУП-а Србије.

– Лично сам разговарао с Панчићем, који ми је предочио детаље догађаја. Тренутно немамо конкретних података о идентитету нападача. Суштина је прво утврдити мотив напада, који би указао на то и ко су потенцијални извршиоци. На расветљавању детаља овог догађаја и проналажењу починилаца раде све расположиве снаге полиције – рекао је Вељовић, нагласивши да је заштита новинара „приоритет у раду МУП-а”.

Напад на Теофила Панчића јуче су осудили председник Србије Борис Тадић, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, представници новинарских удружења и политичких странака.

Удружење новинара Србије јуче је апеловало на сведоке напада на Панчића да се јаве полицији и помогну да „силеџије буду откривене и кажњене”.

„УНС је уверен да овај напад има везе с новинарским послом Теофила Панчића и позива тужилаштво да поступи у складу са измењеним Кривичним закоником којим су предвиђене строже казне за нападе на новинаре”, истиче се у саопштењу.

Председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић оценио је јуче да је „напад на Теофила Панчића само последица друштвене атмосфере у којој је постало уобичајено да се новинари убијају, да им се прети, да се премлаћују, а да починиоци остану или непознати или некажњени”.

„Држава мора да учини све да заштити новинаре јер, заиста, постали смо мета за одстрел без заштите”, рекао је Обрадовић.Редакција „Времена” је подсетила да је ово још један у низу напада на новинаре овог недељника – од отмице Душана Рељића до подметања бомбе у стан Дејана Анастасијевића – чији починиоци никада нису ухваћени и осуђени.

Антрфиле :
Тадић: Силеџијско разрачунавање


Председник Србије Борис Тадић оштро је осудио бруталан физички напад на новинара Теофила Панчића, саопштила је јуче прес-служба председника. „Верујем да ће полиција обавити свој посао и пронаћи нападаче који су повредили Теофила Панчића. Морамо још много напора да уложимо како би се створила атмосфера у којој силеџијско разрачунавање с неистомишљеницима никако не сме да се догађа”, рекао је председник Тадић.
Д. Т. – Д. В. – М. А.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси