Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС И НУНС: Брадићу, одмах поднеси оставку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 07. 2010.

Извор: Прес

УНС И НУНС: Брадићу, одмах поднеси оставку


Београд - Највећа новинарска удружења у Србији траже да министар културе Небојша Брадић одмах поднесе оставку пошто је Уставни суд оборио његове скандалозне измене Закона о јавном информисању.

Брадићев одговор јуче нисмо успели да добијемо пошто нам је у Министарству културе речено да је министар на годишњем одмору, а добили смо поруку да га не тражимо ни следеће недеље, јер ће тада бити на службеном путу!

Председница УНС-а Љиљана Смајловић сматра да Брадић треба да поднесе оставку, јер је за годину дана важења неуставног закона произвео ненадокнадиву штету, пошто је страх новинара и уредника да не направе грешку произвео аутоцензуру и послушне медије.

- Упозоравали смо власт да закон крши Устав и Европску конвенцију о људским правима и да постоји туце пресуда суда у Стразбуру из којих јасно произилази да је антиевропска свака казна којом се медиј може угасити због само једне новинарске или уредничке грешке. Министар Брадић нам је, међутим, на то хладно одговарао да „цена лажи мора бити висока“, док нам је Драгољуб Мићуновић из парламента поручивао да поштени новинари немају разлога да се плаше високих казни. То је страшан цинизам - каже Смајловићева.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић каже да би у сваком демократском друштву министар сам поднео оставку после одлуке суда да су неуставне готово све одредбе његовог закона.

- У Србији је другачије, не верујем да ће Брадић или било ко у његовом министарству сносити консеквенце. Било би добро да макар размисле какав је њихов интегритет после овакве одлуке Уставног суда - каже Обрадовић.

Роберт Чобан, председник „Колор прес групе“ и један од најактивнијих противника спорног закона, каже за Пресс да не очекује да ће ико бити позван на законску одговорност.

- Чим сам чуо вест на радију одмах сам је објавио на Фејсбуку! Читаво прошло лето провели смо пишући петиције, саопштења и протестујући, указујући на одредбе које су сада оборене. Знам да неће бити позвани на законску одговорност, али желим да знам да ли ће осетити бар малу моралну нелагоду они министри и политичари који су агитовали и гласали за тај закон, међу њима и неки из опозиције. Срећа у несрећи је да тај закон није ни коришћен, а уосталом он је и донет због једног листа против којег је касније поведена борба на сасвим други начин - каже Чобан.

Друштво новинара Војводине позвало је чак и посланике да врате дневнице јер „нису добро обавили свој посао, нити имали слуха и уважавали примедбе новинарских удружења“:

- Позивамо их да врате дневнице које су добили за узалудан посао приликом усвајања измена Закона и да их уплате у Фонд солидарности УНС-а. Управни одбор Асоцијације медија указао је да се више ниједан медијски закон не може доносити без активног учешћа медијских асоцијација и струковних удружења.

Антрфиле : Брадић о Уставном суду
- Свакако да се не бих ни залагао за доношење закона који сматрам неуставним. Уставни суд је највиша правна инстанца Србије и уверен сам да његови чланови добро знају да разлуче да ли су овим законом ваљано заштићени највиши интереси друштва. Каква год да буде одлука, Министарство културе ће је поштовати и залагати се за законитост у области за коју је надлежно. (28.1.2010.)

Г17: ЗаШто оставка?
Владимир Илић, политички директор Г17 Плус, чији је Брадић кадар, не сматра да министар треба да поднесе оставку:

- Зашто би? Па, Уставни суд и постоји да оцењује уставност закона. Између осталог, закон је прошао и Владу и парламент. Чињеница је да је закон допринео унапређењу медијске сцене у Србији. Много је мање сензационализма, више отвореног, објективног информисања, што и јесте мисија медија. Треба охрабрити медије да се баве истраживачким, а не сензационалистичким новинарством.Интересантно је да нам је из Министарства културе јуче стигло саопштење које је идентично саопштењу директора Г17 Илића, и то од почетка треће реченице, односно од „чињеница је“, па све до краја саопштења!!!
Б. Бојић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси