Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Велсу сам, без пара, помагајте!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 07. 2010.

Извор: Дневник

У Велсу сам, без пара, помагајте!


Новинарка телевизије "Ју-еко" умало жртва интернет преваре

Хакован и-мејл налог и лажни позиви у “финансијску помоћ” путем њега задали су нашој колегиници С. И. из суботичке “ЈУ-еко” телевизије приличан проблем.

Криминалци који су провалили њену електронску пошту послали су њеним пријатељима, и свима чије електронске адресе поседује, апел за помоћ тежак 960 фунти, под изговором да је С.И. остала без новца у хотелу “Свонси Мериот”, у велшком граду Свонси, Велика Британија. Кратко писмо које је стигло на електронску пошту “Дневникових” колега наводи да јој је новац украден у хотелској соби, а пошто није понела телефоне а телефонске линије хотела не раде (?!), има приступ искључиво свом имејлу. Криминалци су израчунали да је 960 фунти довољно за нови хотелски смештај и авионску карту до Србије. Наравно, паре ће вратити чим долети у Србију.

Назвали смо С. И, која нам је потврдила да су јој хаковали и-мејл и током последња два дана примила је бројне позиве забринутих пријатеља. Она више нема приступ свом електронском сандучету и мора да сачека један дан да би могла променити проваљену лозинку. Штавише, никада није била у Великој Британији и казала нам је за случај колеге М. П. који је доживео сличан сценарио, али је он, наводно, био у Москви, с идентичним проблемом. Она је добила и-мејл упозорење од компаније “џахоо” да ће јој за месец дана истећи налог те да мора поново попунити пријаву с кориснич ким именом и лозинком. Претпоставља се да су хакери послали то писмо, а не “џахоо”, а након одговора практично је предала контролу своје електронске поште криминалцима.

“Дневник” је одговорио преварантима имејлом, написавши да је спреман да помогне С. И. у невољи, захтевајући од криминалаца да пошаљу референтни број којим бисмо, путем “Вестерн јуниона” или “Манигрема”, послали новац колегиници. Њихов одговор, који до јуче поподне ипак није стигао, проследили бисмо МУП-у да би истражио случај.

Наша редакција је телефоном позвала хотел “Свонси Мериот”, где нам је љубазно особље објаснило да је посреди вероватно превара. Нико под тим именом није пријављен, телефонске линије су очигледно у реду, а до сада су забележили један сличан случај покушаја преваре, када је пријатељима особе чији је и-мејл хакован јављено да је у том хотелу избио пожар, услед чега је жртва остала без новца, докумената и ствари. Овакве захтеве особље хотела “Свонси Мериот” по аутоматизму одбацује, а сазнали смо да се новац “Вестерн јунионом” и другим фирмама за трансфер новца не може пребацити директно на овај хотел, нити било који други, будући да они немају могућност да подижу такве уплате.

Искуство С. И. добра је опомена за све лакомислене кориснике интернета, будући да је она, и поред опрезног коришћења мреже, умало постала жртва. Њена једина “грешка” је одабир лозинке за електронску пошту, коју су хакери „провалили“ и злоупотребили. Приликом избора лозинке пожељно је употребити што више знакова, по могућ ности и слова и бројева, јер се такве лозинке теже „проваљују“. Напреднији веб-сајтови имају евалуатор лозинке, који кориснику на лицу места прикаже колико му је пассњорд тежак, односно лак за хаковање.

Иг. Михаљевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси