Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Беко нуди нови уговор Немцима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 07. 2010.

Извор: Правда

Беко нуди нови уговор Немцима

Адвокат „Ардоса“ тражи да се ВАЦ испише из власништва "Новости“



Адвокатска канцеларија фирме „Ардос“ и Милана Бека јуче је упутила допис немачком медијском концерну ВАЦ, којим је затражила да се испишу из власништва фирме „Ардос“ у регистрационом суду у Салцбургу, као и да повуче захтев за преузимање власништва над фирмом „Тримакс“.

Истовремено од Комисије за заштиту конкуренције је затражено да јој достави решење којим је одбила захтев ВАЦ-а за концентрацију власништва у „Новостима“, а које је немачкој групацији већ уручено.

– ВАЦ не може да рачуна на куповину „Новости“ јер није, сходно раније потписаном уговору са садашним власницима фирми „Ардос“, „Тримакс“ и „Карамат“, добио у предвиђеном року до 8. септембра прошле године дозволу Комисије за заштиту конкуренције за ту куповину – тврди Ненад Поповић, адвокат „Ардоса“.

– ВАЦ је све време тврдио да су обавештени да им је Комисија одобрила концентрацију и да само чекају званични допис. Симулирали су и да захтев који су поднели Комисији треба да се решава по новом Закону о заштити конкуренције, што значи да им се наводно аутоматски одобрава као „ћутање администарције“ ако не добију одговор у одређеном року. На тај начин противправно су се уписали у регистрационом суду у Салцбургу као власници „Ардоса“ – каже Поповић и додаје да су поднели захтев да се ВАЦ избрише из аустријског регистра, јер је то супротно уговору који су склопили.

На питање зашто су чекали скоро годину дана, Поповић каже да их је ВАЦ обмануо и да су то сазнали тек након њихове регистрације у „Ардосу“ и изјаве Дијане Бајаловић да ВАЦ мора да поднесе нови захтев.

– Три су власника „Новости“, а немам потврду да је то Милан Беко – каже Поповић и напомиње да уговор предвиђа да ВАЦ мора да истовремено купи све три фирме по добијању дозволе антимонополске комисије.Поповић признаје да су фирме „Ардос, „Тримакс“ и „Карамат“ добиле паре, односно кредит од ВАЦ-а, а као обезбеђење су дали акције „Новости“. Излаз из спора могућ је, према речима Поповића, на два начина које предвиђа раније потписани уговор, а то је да се направи нови аранжман или да се акције продају трећем лицу, али уз сагласност обе стране, међутим ВАЦ то не прихвата. Ова гаранција коју су дали уписана је као залог у српски Централни регистар хартија од вредности.

У ВАЦ-у тврде да су „Ардос“ преузели на легалан начин и у складу са законом. – Упис података у регистар привредних субјеката је извршен на правно ваљан начин. ВАЦ-група ће се и даље са појачаним интензитетом концентрисати на законит пренос оба друштва, „Тримакс“ и „Карамат“ – каже директор корпоративних комуникација Паул Биндер и подвлачи да име пословног партнера у Србији не сме да открије, због постојања уговорне обавезе о чувању пословне тајне.
З. М. – Д. Ђ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси