Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Век традиције у стачају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 07. 2010.

Извор: Правда

Век традиције у стачају


Компанија „Борба" 9. јула улази у ликвидациони поступак

После приватизације компаније „Борба" из Београда 2004. године, која је била у апсолутном власништву државе, та медијска кућа 9. јула улази у предстечајни поступак.

Садашњи и бивши радници „Борбе" кажу да је од 1.700 запослених остало свега 170, и напомињу да су сви они остали лишени социјалног програма, као и акција које им припадају.Неколицина радника поднела је тужбу против компаније „Борба", и пресудом је поништен незаконити прекид радног односа подносиоцима тужбе. Ти радници и данас чекају на правоснажно решење.

- Зашто се о статусу ове компаније, која је до скора запошљавала готово две хиљаде људи, и која поседује 33.000 квадратних метара у самом срцу престонице, упорно ћути? Ни бивши ни садашњи радници до данас нису сазнали о чему је заправо реч. Да ли о докапитализацији, приватизацији или довођењу стратешког партнера? Обратили смо се суду 2007. и тада је донета првостепена одлука да је направљена повреда, да смо незаконито добили отказ, као и да се у року од осам дана вратимо на посао.

Међутим, „Борба" се жалила Окружном суду и ми још чекамо на коначну одлуку - истичу радници те компаније и додају да је она, после „Политике", најјача штампарско-медијска кућа Србије по вредности, угледу и значају.

- Хоћемо да знамо коме је то стало да произведе банкрот над компанијом „Борба", над њеним именом, традицијом и нашироко познатим брендом, који егзистира од 20-тих година прошлог века. Зашто је некоме потребно да ову медијску кућу гурне у стечај, јер ће предстечајни поступак бити отворен 9. јула, а после њега ће, наравно, уследити и стечај. Да ли је наша држава заиста толико незаинтересована за своју имовину? То што је приватизацијом урађено „Политици" и "Дневнику" не мора да се деси и нама. Друге државе штите своје националне брендове. Шта смо ми урадили? На крајње понижавајући начин предали смо традицију једне, јаке и велике, медијске куће у руке странцима - огорчени су радници „Борбе".

М. К.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси