Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Крушевачки медији на ивици опстанка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 07. 2010.

Извор: Блиц - Србија

Крушевачки медији на ивици опстанка


Крушевац - Већина локалних медија у Крушевцу је у изузетно тешкој материјалној ситуацији. Запослени у недељнику „Победа“ прихватили су да примају минималац, а из прошле и ове године дугује им се осам плата.

Телевизија „Ластавица“ је у марту престала са емитовањем, на ТВ „Плус“ смањују број запослених, а плате касне и радницима недељника „Град“.

Новинско-издавачко предузеће „Победа“ приватизовано је у марту 2007. године када је продато бугарској фирми „Медиасвјат“ за 1,81 милиона динара. Због непоштовања уговорних обавеза од стране власника запослени у „Победи“ су већи део 2009. године провели у штрајку, а 21. марта ове године раскинут је уговор са „Медиасвјатом“.

- Из прошле године остало је шест неисплаћених плата са доприносима за 12 запослених, што је укупно око пет и по милиона динара. У овој години исплаћене су само две плате, а радници су управо потписали анекс уговора којим прихватају прелазак на минималац од неких 16.000 динара. Имамо и милион динара дуга према добављачима. Ситуација је јако тешка јер живимо једино од оглашивача и штампарских услуга, а тога је све мање - каже новинар Драгољуб Антић, који је средином маја постављен за заступника капитала.

Други крушевачки недељник „Град“, који излази од 2002. године, такође је у веома тешкој ситуацији.

- Приходи од маркетинга су све мањи, а немамо ни подршку локалне самоуправе. Ове године од њих нисмо добили ни динара. Радимо са десеторо људи, а проблем је што у овој ситуацији не можемо кадровски да се обновимо, јер су нас неки новинари напустили - прича Славољуб Марковић, главни и одговорни уредник „Града“.

Телевизија „Ластавица“ је у марту искључила сигнал, јер није имала довољно пара да плати таксу за емитовање и неизвесно је да ли ће наставити рад.

- Некада смо имали 30 запослених, а сада је остало само четворо који одржавају систем на радију. Тржиште је мало, а наплата слаба. Имамо тако мали промет да ћемо ускоро „испасти“ из система ПДВ-а. Планирамо да наставимо са радом, али како када још нисмо исплатили ни старе обавезе, а нове се гомилају - каже Саша Ремовић, власник РТВ „Ластавица“.

Трошкове су максимално смањили и на Телевизији „Плус“.

- Сада нас има 12 и за овај ниво програма то је неки минимум мада је раније овде било и 35, 40 радника. Имамо неколико поузданих оглашивача који, помало изненађујуће, редовно плаћају. Цене су нам минималне, а плате се крећу од 15.000 динара, па до максимално 30.000 динара. Исплате касне отприлике један месец. На новац од локалне самоуправе не можемо да рачунамо јер је власник телевизије Братислав Гашић политички ангажован (председник СНС у Крушевцу, прим. аутора), а најпоузданији приходи су нам од СМС-а - рекао нам је Игор Милосављевић, директор ТВ „Плус“.

На конкурсу РРА дозволе за емитовање на локалном нивоу добиле су три телевизијске и четири радио станице. РТВ Крушевац има дозволу на регионалном нивоу и ова кућа за сада функционише нешто боље од приватних медија јер прима дотације из буџета.

Славиша Милиенковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси