Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Исказ траг ка убицама Ћурувије?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2010.

Извор: Б92

Исказ траг ка убицама Ћурувије?


Београд - Постоје три исказа бившег припадника Црвених беретки Ненада Илића из 2003, и у једном од њих говори о убиству Славка Ћурувије.

Полиција ни данас не жели да се огласи поводом тврдњи Удружења новинара Србије да поседује полицијски документ у коме се наводи ко су могуће убице Славка Ћурувије.

Према том документу, власника “Дневног телеграфа” и “Европљанина”, убили су припадници земунског криминалног клана Миле Луковић Кум и Милош Симовић.

Директор полиције Милорад Вељовић рекао је за Б92 да полиција и правосудни органи раде на утврђивању чињеница и да ће се огласити када дођу до нових сазнања.

Међутим, Даница Драшковић тврди за Б92 да је Ненад Илић још 2003. године дао три исказа полицији и да је у једном од њих говорио о умешаности земунског клана у убиство Славка Ћурувује.

Ни 11 година од убиства Славка Ћурувије не постоји ниједна званична информација о том злочину.

Адвокат породице Ћурувије Рајко Даниловић каже да исказ Ненада Илића није ништа ново.

“То је објављено у ‘Сабљи’. Могуће је да није истраживано даље, могуће зато што је, чули смо од генерала Бањца, да је 400 полицајаца који су радили на предменту убиства Ђинђића отпуштено с посла. Можда је и то разлог”, оцењује он.

“Углавном, тужилаштво и полиција нису на тај податак обратили велику пажњу. Прво зато што онај ко је то рекао није кредибилан да би био уважен и није дао никакве друге доказе осим причу која би омогућила истраживање да ли је тај податак тачан”, каже Даниловић.

Љиљана Смајловић, председница УНС-а, и даље тврди да би полицијски исказ Ненада Илића, који је она предочила новинарима, био користан у истрази о убиству Славка Ћурувије и да би тужилаштво њиме требало да се позабави.

“Мене веома чуди што Рајко Даниловић није раније изнео ове појединости које је изнео Ненад Илић, ако су му биле познате. Ја сам синоћ на РТС-у чула да тужилац каже да њему то није било познато”, наводи Смајловићева.

“Ја мислим да нама сада треба независна комисија која би испитала све трагове, а не само оне трагове за које се неко одлучио и мисли да иду у правом правцу и зато немамо убице јер не желимо да узмемо у обзир ништа што нам се не уклапа у већ створену теорију”, оцењује она.

И Даница Драшковић тврди да је Ненад Илић још 2003. године дао три исказа полицији и да је у једном од њих говорио о умешаности земунског клана у убиство Славка Ћурувује.

“Трећи, једини валидан исказ је дат пред истражним судијом Лазаревићем и тужиоцем Драгутиновићем. Поставља се питање зашто они нису питали Ненада Илића о убиству Ћурувије него су тај исказ прескочили. Милан Драгутиновић био је тужилац и у предмету Ибарска, али га је СПО сменио јер је радио за ДБ”, каже Драшковићева.

Предмет о убиству Ћурувије још није процесуиран јер тужилаштво од полиције није добило доказе на основу којих може да подигне оптужницу, подсећа Рајко Даниловић.

“У давној, мирној фази једне хибернације, замрзавања, није ни на који начин оживљаван, стоји мирно и тако тихо у Специјалнм суду. Има тужилац који је то покренуо и судију истражног који је покушао истражним радњама да то открије, саслушано је свих 27 чланова тима који је пратио тог критичног дана Славка Ћурувију и Бранку Прпу”, подсећа он.

Славка Ћурувију је 24 сата дневно пратило 27 припадника Службе државне безбедности распоређених у три групе.

Обелодањени тајни документ Ресора државне безбедности, под радним називом "Ћуран", доказује да је надзор обустављен тек неколико минута пре самог убиства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси