Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повлачење ВАЦ-а потреса "Дневник"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2010.

Извор: Б92

Повлачење ВАЦ-а потреса "Дневник"

Нови Сад - Новосадски “Дневник” у тешкој ситуацији после најаве ВАЦ-а да се повлачи из Србије.




Повлачењем немачке компаније ВАЦ са медијске сцене Србије многи листови су забринути, а новосадски “Дневник” је можда најтежој ситуацији.

Дуговања немачке медијске групе ВАЦ према новосадском “Дневнику” и даље су спорна. ВАЦ је власник 55 одсто овог најстаријег листа на српском језику у Војводини.

Душан Влаовић, генерални директор “Дневник Војводина преса”, чији је већински власник ВАЦ, тврди да никаква дуговања ВАЦ-а према “Дневнику” не постоје, док је Покрајина мишљења да су ова дуговања укрштена.

“Дневник Војводина прес”, према речима запослених, дугује ВАЦ-у од којих је дизао кредите, а ВАЦ по уговору, дугује “Дневник холдингу”.

Због овакве ситуације, Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) се боји да би многе колеге запослене у овом листу могле остати без посла.

Ипак председник НДНВ-а Динко Грухоњић мисли да се овде ради о већој причи.

“Морамо се уверити да ли ВАЦ има озбиљне намере да се повуче или је у питању нека крупнија игра, која није везана ни за ‘Дневник’, ни за Војводину, него је у питању већа игра у вези са београдским медијима, пре свега ‘Вечерњим новостима’ и свим оним што се дешавало у последње време”, оцењује он.

И поред тога, пре два дана Скупштина Војводине усвојила је одлуку о реорганизацији “Дневник холдинга”.

То подразумева да се предузећа која су га до сада чинила – “Пољопривредник”, “Новине и часописи”, “Штампарија” и “Промет” споје у једну фирму. То предузеће ће издавати “Дневник” као лист од покрајинског значаја.

Ипак НДНВ се не слаже с тим да "Дневник" буде државни лист.

“Чули смо податак од покрајинске секретарке за информације да је више од 70 одсто медија у Војводини пред стечајем. И имам утисак да се овде на политичком нивоу игра та опасна игра где се медији девастирају како не би могли да критикују и како би били још више подложни разним врстама цензуре политичких и економских притисака”, сматра Грухоњић.

Запослени у “Дневнику” нису јавно хтели да говоре о овом случају, али су нам рекли да је просек плата новинара у овом листу мањи од 300 евра.

Такође, мишљења су да би Покрајина, уколико се повлачење ВАЦ-а покаже тачним, ипак требало да помогне овом листу у будућности или да пажљивије изабере своје партнере.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси