Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо новинар Родољуб Герић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 06. 2010.

Извор: Политика

Преминуо новинар Родољуб Герић


Родољуб Герић јуче је затворио свој круг дуг 59 година: после дуге и тешке болести преминуо је у Београду.

У новинарским круговима и међу пријатељима био је познат као Гера, Роле или Герасим, како сам га ја звао од миља.

Био је дугогодишњи новинар „Политике“, економски коментатор и уредник, експерт за светску привреду и финансије. Проглашен је за најбољег привредног новинара у Србији 2006. године.

Пре неколико година, после неспоразума с тадашњим руководством, отишао је из „Политике“. Није желео да узме отпремнину: „Вратићу се кад они оду“, говорио је. „Они су отишли“, али...

Једно време био је главни и одговорни уредник „Гласа јавности“ и представник за штампу у ЕПС-у. Уређивао је и гласило ЕПС-а.

Умео је с речима и реченицама. Његове недељне колумне у „Политици“ („Живот с рачуном“ и „Планетарна економија“) и данас се памте. Лепо је сликао и свирао класичну гитару.

Годинама смо седели један наспрам другог на Спољној, наизменично се частили кафама и вицевима и размењивали информације и проблеме. Били смо и тениски ривали: Гера је имао убитачну серву.

Заједно с Гером отишла је и једна пространа галерија ликова, осмеха, слика, гитара, тениских рекета, као и један пребогат џубокс музике коју је обожавао. Био је шампион привредног новинарства и течно је говорио француски и енглески. Припадао је генерацији која је стасавала уз „Битлсе“, стрипове и „житан“ без филтера. Више је волео да прича него да слуша. Имао је обичај да гестикулира и да помало црно гледа на свет.

Родољуб Герић умео је да буде пријатељ. Имао је у себи све оно што би свако пожелео: хумор и шарм, енциклопедијско знање и ужу специјалност, човечност и добродушност, а надасве широко срце.Иза њега остало је двоје деце, хиљаде новинских чланака, слика и мелодија на гитари.

Герасиме, нека ти је лака земља.


Антрфиле : Кремација у уторак

Родољуб Герић биће кремиран у уторак, 8 јуна, у 16 часова на Новом гробљу у Београду.

П. Мићковић



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси