Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ВАЦ одбацује оптужбе „Новости”, „Блица” и „Преса”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 05. 2010.

Извор: Политика

ВАЦ одбацује оптужбе „Новости”, „Блица” и „Преса”


Тврдња да је медијска групација ВАЦ од банака тајно откупила потраживања злонамерна је клевета, каже Петер Ланге

Есен, 17. маја – Медијска групација ВАЦ одлучно одбацује све шпекулације и тврдње из заједничког саопштења „Новости”, „Блица” и „Преса” од 17. маја 2010. године.

Представник медијске групације ВАЦ у Србији, господин Петер Ланге, који је уједно и председник скупштине друштва „Штампа систем” износи своје мишљење:

„Наводи који су се појавили у тим трима новинама су у потпуности измишљени. Медијској групацији ВАЦ није ни у каквом интересу да „Футура плус” оде у стечај. И ми сами са забринутошћу посматрамо угрожавање великог броја радних места и породица. Радо бисмо дали наш допринос како би се спречио претећи стечај те фирме. Међутим, било каква могућност за деловање нам је одузета. Стечајни управник „Футуре плус” нас је без образложења искључио као повериоца из стечајног поступка. Свако ће схватити да то не можемо да прихватимо и да смо услед тога принуђени да не подржимо предложени план реорганизације. Уколико бисмо га подржали, наша потраживања у милионским износима не само да би била знатно угрожена, него бисмо вероватно морали и да их отпишемо. И на том примеру смо утврдили да смо као инвеститор у Србији знатно спутани, из нама необјашњивог разлога.

Свако ће такође разумети да смо предузели све правне кораке како бисмо спровели наша права у оквиру правне државе. Тврдња да је медијска групација ВАЦ од банака тајно откупила потраживања је злонамерна клевета. Ово питање смо проследили нашим адвокатима. По сили закона, јавно и ништа не скривајући, морали смо да преузмемо потраживање од „Рајфајзен банке” према „Футури плус” у висини од 2,5 милиона евра, јер је тај кредит био обезбеђен јаком банкарском гаранцијом од стране ВАЦ-а. Пошто је банкарска гаранција доспела, морали смо да пребацимо износ „Рајфајзен банци”. Тиме смо уместо „Рајфајзен банке” постали директни поверилац „Футуре плус”. Још истог дана смо о овоме обавестили и стечајни суд и стечајног управника „Футуре плус”. „Новости”, „Блиц” и „Прес” конструишу даље још једну у потпуности беспредметну тврдњу, да ћемо евентуалним стечајем „Футуре плус” себи створити могућност да контролишемо српско тржиште. Овим се изнова оживљава већ више пута побијана легенда о томе како ће „Штампа систем”, која се налази у стопроцентном власништву медијске групације ВАЦ, по нестанку „Футуре плус” постати монополиста у дистрибуцији штампе у Србији“.

Директор „Штампа система” Макс Винтерфелд уз то изјављује: „Штампа систем” није предузеће за дистрибуцију штампе. „Штампа систем” нема ниједан уговор о дистрибуцији са било којим издавачким друштвом. Ми купујемо новине искључиво од дистрибутера и продајемо их искључиво у нашој сопственој мрежи. Тиме не продајемо новине за трећа лица нити имамо намеру то да радимо.”

Р.Д.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси