Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Насиље генерише насиље
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 05. 2010.

Извор: Данас

Насиље генерише насиље


„Између етике и тиража - насиље и медији“

Београд - Када је реч о проблематичном извештавању медија о насиљу, извор главне злоупотребе је МУП Србије, који дозвољава приступ личним трагедијама, као и фотографисање, истакао је јуче Велимир Ћургус Казимир, директор медијске документације Ебарт, на Прес клубу у Медија центру на тему „Између етике и тиража - насиље и медији“. Он је додао да је насиље део свакодневице и да је потребно да медији пишу о томе и не прикривају ствари.

- Насиље је, нажалост, део наше стварности и веома је присутно. Реч је о националном клишеу који мора одређеном кампањом да се разбије и укаже на то да насиље није моћ, нити снага - навео је Ћургус Казимир.

Света Марјановић, заменик главног уредника листа Прес, напоменуо је да прича о трагедији певачице Ксеније Пајчин и манекена Филипа Каписоде две недеље није силазила са насловних страна многих новина, као и да је то један од ретких таквих случајева који је довео до повећања тиража за чак 20 одсто.

Лепосава Крон, директорка Института за криминолошка и социолошка истраживања, нагласила је, када је реч о случају овог убиства и самоубиства, да је природно што такав случај изазвао велико интересовање публике и медија, јер је реч била о јавним личностима.

- На неки начин то је било неизбежно и тако је свуда у свету, што није кривица медија. Подсетимо да су медији годинама писали о смрти лејди Дајане и да то нико није могао да прекине - рекла је Крон.

Она је напоменула да многи који имају психолошке проблеме у љубавним односима могу узети овај случај као модел за разрешење кризе, што је проузроковало након тога серију сличних злочина. Како је објаснила, „насиље генерише насиље“.

Према њеним речима, глобалне статистике указују на то да је забележен пораст насилничког криминала и убистава за 30 одсто, а свих осталих облика насиља за 20 одсто.

Б. Ц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси