Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Положени венци на месту погибије троје кинеских новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 05. 2010.

Положени венци на месту погибије троје кинеских новинара

Представници амбасаде Народне Републике Кине, дописници кинеских медија из Београда и делегација Удружења новинара Србије положила је данас венце на месту погибије троје кинеских новинара током бомбардовања кинеске амбасаде 1999. године на Новом Београду.




Председница УНС-а Љиљана Смајловић је истакла да су ови новинари страдали на радном задатку и да то представља ратни злочин, као што је и погибија новинара Радио телевизије Србије.

"Ми их никада нећемо заборавити и сваки пут шаљемо поруку да новинари не смеју да буду ратници", изјавила је Смајловић и додала да је ово значајно за новинарску професију у целом свету, јер после бомбардовања зграде РТС-а и амбасаде Кине, страдање новинара је постало масовна појава.

Смајловић је оценила да бомбардовање амбасаде представља контраверзан моменат, истакавши да новинарска удружења треба да реагују, јер се, како је навела, тако не даје легитимитет за тај злочин.

Дописник кинеске агенције Синхуа, Тај Чин Хуа рекао је да иако је прошло 11 година, нису заборављене колеге које су дале огроман допринос новинарству.

Истакавши да су они дали велики допринос и пријатељству Србије и Кине, Хуа је рекао да овде није само да би одао пошту погинулим колегама, већ као сведок пријатељства две земље.

У нападу НАТО-а, 7. маја 1999. године у згради кинеске амбасаде погинули су дописници листа "Гуанг Минг Жибао" Син Синг и Дји Дјинг и новинар агенције Синхуа Шао Јунхуан, а 21 особа је тешко повредјена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси