Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијска стратегија стиже на лето
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 05. 2010.

Извор: Политика

Медијска стратегија стиже на лето


Србија ће средином јула добити своју медијску стратегију, која се управо ради у Министарству културе, изјавила је јуче помоћница министра за медије Наташа Вучковић Лесендрић.

Пројекат „Медијска студија” показаће у којој мери је данашња медијска сцена у Србији усклађена са европским критеријумима, појаснила је Вучковић Лесендрић, наступајући на дводневној конференцији у Медија центру под називом „Вишеградска четворка: учење из искуства”.

Мађарски амбасадор Имре Варга, чија је земља (уз Пољску, Чешку и Словачку) чланица Вишеградске четворке је, отварајући конференцију поручио да је циљ скупа преношење искуства у области медијске регулативе и усклађивања са европским стандардима.

Потпредседница Независног удружења новинара Србије Јелка Јовановић истакла је да Србија има лошу традицију медијског законодавства у скоријој историји, „почев од Шешељевог закона, па до прошлогодишњих, веома лоших измена Закона о јавном информисању”.

Координатор сектора самосталних новинара при НУНС-у Дејан Кожул изнео је детаље недавног истраживања јавног мњења и као суштинске, навео проблеме пиратаских телевизијских и радио станица, рад на црно, новинаре који по годину дана нису примили плату...

Резултати истраживања, које је углавном обухватило млађе новинаре, показују да је ова категорија медијских радника „углавном роба за једнократну употребу, а не радна снага”, јер их власници медија често користе за обављање прљавих задатака. У уговорима о сталном запослењу код 34 одсто испитаника не стоји износ зараде, а у случајевима где је износ наведен често се зарада запосленима не исплаћује у пуном обиму или део зараде добијају „на руке”.

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа каже да многи „новинари примају минималац, ако га уопште и примају”. „Доприноси се не уплаћују. Новинари не могу да овере здравствене књижице, а послодавци који не уплаћују доприносе не сносе одговарајуће санкције. Не постоји закон о мобингу, који би за новинаре био веома значајан”, напоменула је Чабаркапа и предложила да експерти новинарских удружења напишу нови закон о информисању.

Б. Билбија

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси