Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС у новом руху!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 05. 2010.

Извор: РТС

РТС у новом руху!


Јавни сервис Србије променио визуелни идентитет информативног програма, а „Дневнику“ вратио стару шпицу! Планиран је и редизајн емисија културно-уметничког и забавног програма.


Радио-телевизија Србије потпуно је променила визуелни идентитет информативног програма - „Дневник“ и „Вести“ од 5. маја емитују се у новој сценографији. Централна информативна емисија „Дневник“ сада има редизајнирану, добро познату шпицу из 90-их година прошлог века!

Борис Миљковић, креативни директор РТС-а, каже да је ово само почетак редизајна Јавног сервиса Србије.

- Ово је вероватно најбољи „Дневник“ на просторима бивше СФРЈ и са таквом одговорношћу смо кренули у дизајн, односно у редизајн његовог одела. Узимајући у обзир цело наше наслеђе РТС-а, незаобилазна је била инспирација са чувеном тачкастом шпицом Ненада Чонкића и музиком Зорана Симјановића. Вратили смо се на саме почетке и покушали да саградимо на тим темељима једну нову кућу, једно ново одело за 21. век. Сам тај процес је тек почео и надам се да ћемо то истерати до краја - каже Миљковић.

Више памети него пара

Он каже да су информативне емисије поделили у три сегмента.- Имамо јутарњи, прајм-тајм и вечерњи сегмент, па су шпице, графика и цео имиџ тих емисија подељене у три боје налик бојама наше заставе: - светла (бела) која симболише јутарњи програм, црвена која је тачно у подне и плава која је смирујућа и која нас касније води кроз елитни, ударни информативни програм. То није крај и обећавамо да се огроман тим који стоји иза читаве ове ствари не распушта, него наставља тим путем - рекао је он.

Миљковић каже да иза свега стоји велики креативни тим и да нико као појединац не може да се истакне.

- Читав редизајн радио је креативни тим од 50-ак људи, а реализација пројекта трајала је три месеца. Ово није скуп пројекат. У њега је уложено више памети него пара. У плану је редизајн читавог информативног програма, затим културно-уметничког, као и забавног програма. То је дуг пројекат који ће трајати око годину дана - каже Миљковић за Пресс.

Без сензације

Чувена ТВ критичарка Бранислава Џунов није одушевљена редизајном РТС-а.- Све ово што смо видели је већ приказано и неоригинално. Враћање на стару и много хваљену шпицу је превазиђено. Не треба се враћати у прошлост без покрића. Треба ићи корак напред, јер су заиста огромне могућности у високој технологији и дигиталној телевизији. Промена шпице је деликатан посао и не треба да се ради без великих припрема - каже Џунов, и додаје да ипак има и позитивних помака.

- Свиђа ми се што је уведен часовник, па гледалац у сваком тренутку може да зна колико је сати, али и да прати колико траје прилог. Студио делује просветљено и „ваздушастије“ и имам утисак да се ишло на то да се водитељке, које су раније биле у првом плану, минимализују. Занимљиво је видети и да ли ће доћи до промене водитељки и да ли ће увести нека нова ТВ лица. Такође, питање је да ли има довољно вести да се ставе у 40 минута, колико траје „Дневник“. Све те вести треба да буду такве да прикују гледаоца уз екран. Информативни програм РТС-а је коректан, али нема ту ничег сензационалног - каже за Пресс чувена телевизијска критичарка.

Пинк поздравља промену

Тања Јордовић, уредница информативног програма конкурентске телевизије Пинк, каже да је свака промена добродошла.

- Све је боље од онога што је било. Срамота је било да „оно“ представља државу. Ово сада изгледа модернизованије, умивеније и свежије, и нешто је између Б92 и ХРТ-а. Ја имам само занатске примедбе на све то. На пример, на графику која треба да је већа, јер према истраживањима њихова циљна група су старији људи, а они не могу да виде онако ситну графику. Друго, старији људи се тешко навикавају на било какву промену. Не смета ми ни стара шпица, нити ме асоцира на некадашња времена. Једино остаје да и садржај промене и да не почињу сваке вести поздравом онима који су на власти - каже Тања за Пресс.

Јордовићева тврди да РТС не доживљава као конкуренцију.- Немам однос према РТС-у као према конкуренцији јер они, као медијски јавни сервис Србије, треба да представљају образ Србије. Оно што је некада било представљало је бруку и срамоту. Ми смо мали, па смо се мењали сваке године, а они тек сада - закључује Тања Јордовић.

Антрфиле : Помешане Реакције гледалаца РТС-а

Нови визуелни идентитет информативног програма РТС-а већ првог дана је освануо на сајту „Јутјуб“. Реакције гледалаца су помешане.

- Фантастично! Свака вам част за ову модернизацију! Коначно дах модерне Европе помешан са старом традицијом, а све у новом и лепшем дигиталном руху!

- Ово није 2010, ово је 1990. У свету је прошло 20 година, а ми се враћамо у прошлошт. Србијо!

- Безвезе, могло је да се задржи доста тога старога, а да се направи много модернија шпица. Овако је цео концепт остао исти, само мало је прилагођен.

- Добро је да су вратили стару, најбољу шпицу. Али, наравно, могло је то пуно боље да се уради. Треба остати на овом изгледу „Дневника“, али га осавременити.

- Свиђа ми се понајвише како су графички решили најаву главних вести. Остало је могло боље.

Ј. Марковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси