Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Испитати претње новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 05. 2010.

Извор: Блиц

Испитати претње новинарима


Скуп о истраживачком новинарству

Напади и претње слободи медија не смеју бити толерисани. Актуелни и прошли инциденти и злочини над новинарима морају бити озбиљно истражени и морају бити предузете одговарајуће мере, рекла је јуче амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик на регионалном скупу о истраживачком новинарству „Истраживачко новинарство: На ивици опасног”.

Амбасадорка САД је истакла да је улога владе сваке демократске земље да створи услове за слободу говора и заштити новинаре, јер без слободе медија нема ни демократије. - Слободни и одговорни медији услов су модерне демократије. А новинари истраживачи у Србији доживљавају вербалне претње и физичке нападе док извештавају о деловању криминалних, насилних и екстремних снага - навела је Мери Ворлик.

Додала је да је истраживачко новинарство много више од вести и да новинари истраживачи који извештавају о злоупотреби власти и корупцији морају бити заштићени од свих врста претњи и насиља.

 Амбасадорка САД у Србији је навела да је амерички народ кроз програме помоћи за последњих 10 година са више од 33 милиона долара помогао развој независних и професионалних медија у Србији.

- Наставићемо да помажемо заједно са нашим српским и европским пријатељима - рекла је Мери Ворлик.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Димитриос Кипреос рекао је да убиства три српска новинара у периоду транзиције доказују да транзиција није лака. Он је истакао да и данас српски новинари доживљавају јавне претње смрћу од хулигана који говоре у име организованог криминала, као и да је те претње мисија ОЕБС у Србији осудила.

Министар културе Небојша Брадић рекао је да је економска криза допринела егзистенцијалној несигурности новинара и тиме смањила простор за њихово независно деловање, док је трансформација власништва медија довела до форсирања комерцијалних садржаја и повлађивању интересима власника, што све укупно крајње неповољно утиче на развој истраживачког новинарства.Новинари морају више да раде уз незадовољавајући социјални статус, а нови власници профит често инвестирају ван земље - рекао је он.

Т. Н. Ђ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси