Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Станковић новинар године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 05. 2010.

Станковић новинар године

Загреб - Водитељ емисије „Недељом у два“ Хрватске телевизије Александар Станковић већином гласова чланова Хрватског новинарског друштва, проглашен је за новинара 2009.




Осим Станковића за награду „Новинар године“, која се додељује од 1954. године, оцењивач ки одбор ХНД номиновао је Јосипа Бохутинског, Наташу Шкаричић и Хрвоја Шлабека. Гласачке листиће до 30. априла послало је 807 чланова ХНД, а Станковић је добио 274 гласа.

„У Станковићевој емисији која је већ десет година једна од најгледанијих на ХТВ претреса се све и ништа се не заобилази“, наводи се у образложењу кандидатуре и истиче да је Станковић „неуморан трагач за новинарском истином, друштвени хроничар и жестоки критичар политичких и друштвених збивања који је често отварао теме корупције и организованог криминала“.

У пригодној речи захвале Станковић је указао на лош и незавидан положај новинара у Хрватској, а својој ТВ кући је приговорио што никад није директно преносила доделу новинарских награда, иако у програму има простора за награде глумцима или музичарима.

Осим награде за новинара године, додељено је више награда, међу осталим и за животно дело „Отокар Кершовани“ коју је добио Милан Гавровић који је од 1957. радио у Вјеснику, а од 1969. на тадашњој Телевизији Загреб као коментатор и уредник.

Честитајући награђенима предсједник ХНД Зденко Дука подсетио је на корупцију која влада у новинарству, монопол власништва, све јефтиније новинарство и на површне, једностране и често хушкачке информације, текстове и прилоге, као и на дуготрајне, често и неуспешне, истраге о претњама и нападима на новинаре.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси