Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари још увек мета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 05. 2010.

Извор: Вечерње новости

Новинари још увек мета

Светски дан слободе медија обележен је јуче у Србији порукама да је слобода медија много већа него што је била пре једне деценије, али да није достигла циљ коме се тежи, јер и даље постоје притисци.




Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије обележили су Светски дан слободе медија - 3. мај, скупом под називом "Пет минута громогласне тишине" у београдском Пионирском парку.



Министар културе и медија Небојша Брадић, поводом Дана слободе медија, изјавио је да ће ресорно министарство, кроз законску регулативу и подршку квалитетним програмима, систематски радити на високим професионалним стандардима у Србији. Министар Брадић је указао да ће уређењу домаће медијске сцене допринети и медијска стратегија која ће јавности бити представљена средином ове године.

Новинари из поморавских редакција и дописници београдских медија јуче су на протестном скупу поводом Светског дана слободе медија у центру Јагодине затражили од државних органа да се истраге о убиствима новинара "Вечерњих новости" Милана Пантића, као и Славка Ћурувије и Даде Вујасиновић, интензивирају, те да се пронађу налогодавци и извршиоци тих злочина.

- Несхватљиво је да после девет година од убиства Милана Пантића истрага још увек тапка у месту, да нема помака, а о оптужници да и не говоримо. Слично је и са убиствима Славка Ћурувије и Даде Вујасиновић. Бивши директор полиције Владимир Божовић најављивао је пре неколико година истрагу о истрази, као и подношење извештаја о томе до којих је доказа полиција дошла. Међутим, и тај извештај се негде изгубио - рекао је председник Клуба новинара Поморавља Душан Аничић.

У саопштењу поморавских новинара наводи се да су медији у веома тешком економском положају, те да се њима управља политичком силом или новцем. Гола егзистенција наводи медије да свој простор, уместо читаоцима, слушаоцима и гледаоцима, препуштају огласима и рекламама. У таквој ситуацији медији постају инструмент државне, економске и финансијске моћи, као и политичких партија и група за притисак.

Антрфиле : Награда за слободу медија


Поводом Светског дана слободе медија, уредници у информативном програму Радио Панчева Славици Јовановић уручена је награда УНС "Зора" за слободу медија.

Г. Ј.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси