Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Светски дан слободе медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 05. 2010.

Извор: РТС

Светски дан слободе медија


Скупом под називом "Пет минута громогласне тишине", Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије обележили су Светски дан слободе медија. У пет минута до 12 прочитан Проглас, уручена награда за слободу медија и одржана изложба карикатура.

Поводом Дана слободе медија, Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије организовало акцију "Пет минута громогласне тишине". На скупу у Пионирском парку у пет минута до 12 прочитан Проглас, уручена награда за слободу медија "Зора" и одржана изложба карикатура.

У прогласу се подсећа да још нису решена убиства новинара Славка Ћурувије, Милана Пантића нити расветељене околности смрти Даде Вујасиновић.

Усвајањем измена Закона о јавном информисању, новинарство у Србији изгубило је део својих формалних слобода, чиме су угрожена не само права новинара него и прокламоване европске вредности српског друштва, а готово 2.000 новинара и медијских радника остало је без посла, наводи се у Прогласу.

"У Србији се ситуација погоршала у односу на 3. мај прошле године због тога што је у Србији донесен по хитном поступку један Закон о информисању који предвиђа прекомерне, драконске казне за новинаре и који, иако га власт уопште не примењује, ипак служи као неки вид претње и тера новинаре на самоцензуру", изјавила је Љиљана Смајловић из Удружења новинара Србије.

Уз то, новинари су и данас, посебно на локалном нивоу, готово свакодневно изложени претњама, кажу у Независном удружењу новинара Србије.

"Пример недавно у Чачку новнинарима забрањено да уђу у скупштину општине и то је притисак", истакао је Ђорђе Влајић, председник Независног удуржења новинара Србије.

За високе стандарде у медијима

Министар културе Небојша Брадић изјавио је у Београду да ће ресорно министарство, кроз законску регулативу и подршку квалитетним програмима, систематски радити на високим професионалним стандардима у Србији.

Министар Брадић је у изјави поводом 3. маја Дана слободе медија указао да ће уређењу домаће медијске сцене допринети и медијска стратегија која ће јавности бити представљена половином ове године.

Пројекат израде студије медија је већ одобрила и финансира Делегација Европске комисије у Србији, а документ ће садржати и упоредну анализу нашег и европског медијског законодавства, као и институција које су задужене за спровођење медијских политика, навео је у Брадић.

Студијом ће бити урађена и анализа медијског тржишта у земљи која ће садржати и процену ефеката приватизације медија, навео је Брадић и упозорио да су проблеми са којима се медијска сцена у Србији суочава, само су делом произашли из економске кризе.

"Други део је последица неекономских фактора и, дугорочно гледано - много више угрожава и медијску сцену и саму медијску професију", упозорио је министар културе и медија.

Брадић наиме сматра да су изостанак одговорности према јавној речи и потреба за подизањем нивоа професионалног стандарда, само неки од проблема који остављају далекосежне последице на све актере медијске сцене, али и на само друштво.

"Посезање за сензационалистичким новинарством, повлађивање најнижем укусу, сиромашење језика и 'изостанак' културе из медијских садржаја, указују се не само као атак на читоце, гледаоце и слушаоце, већ и као узурпирање и злоупотреба саме слободе говора, са немерљивим негативним последицама", оценио је министар.

Година изазова за медије


Честитајући свим медијским посленицима Дан слободе медија, Брадић је подсетио да је протекла година за медије и Министарство била велики изазов, али и путоказ у ком смеру "ваља ићи уколико желимо да са једне стране обезбедимо слободан проток информација, ставова и идеја, а са друге - подижемо ниво квалитета рада и професионалне компетенције."

"Запослени у медијима морају имати потпуну слободу у раду и услове који ће им омогућити истинито, правовремено и професионално извештавање", оценио је Брадић и подсетио да је Министарство коме је на челу и у условима економске кризе иницирало мере помоћи медијима, пре свега кроз финансијску подршку квалитетним пројектима.

У последњем годишњем извештају америчке невладине организације "Фридом хаус" Србија је, у погледу слободе медија, означена као "делимично слободна земља" и заузима 78. место.

Светски дан слободе медија установљен је 1991. године усвајањем Декларације у Виндхоку, на конференцији Уједињених нација о слободи медија у Африци.

Том декларацијом, цензура је проглашена за грубо кршење људских права, а владе свих земаља позване су да обезбеде поштовање уставних гаранција за слободу медија.

Само слободни медији могу да испуне своју улогу

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је, поводом Међународног дана слободе медија, да једино слободни медији гарантују остваривање Уставом утврђеног права грађана на благовремено, потпуно и објективно информисање.

"Решавање убистава и покушаја убистава новинара, заштита и подршка истраживачком новинарству, стварање услова за фер утакмицу на локалном, регионалном и националном медијском тржишту и заштита економских и социјалних права новинара од највећег су значаја за слободу медија у Републици Србији", оценио је Јанковић.

Према његовим речима, осим органа власти и медији имају одговорност према својој слободи и грађанима, а новинарска етика захтева да се истина или легитимна права оних о којима се извештава не жртвују зарад тиража или гледаности.

Јанковић је изразио наду да ће Устави суд ускоро одлучити о његовом предлогу за оцену уставности појединих одредаба медијског закона, који је поднео на иницијативу новинарских удружења и у складу са оценама стручне јавности.

Отклонити све механизме цензуре

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је, поводом Светског дана слободе медија, да је потребно отклонити све механизме "имплицитне" цензуре.

Повереник је потврдио спремност и обавезу да новинарима помогне у остваривању њихове важне друштвене функције, наведено је у саопштењу.

Истиче се да, у складу са прокламованим принципима јавности рада власти, власт дугује јавности да јој много више информација учини доступним на најлакши начин, јавним презентирањем расположивих база података и на Интернету.

Такође, држава мора учинити неспорним да је њена приоритетна обавеза да новинарима обезбеди елементарну личну безбедност, као и да казни оне који је угрозе, закључује се у честитки.




Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси