Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Светионик поново сија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 04. 2010.

Извор: Вечерње новости

Светионик поново сија

Архитектонски украс који је срушен у НАТО бомбардовању поново доминира у пуном сјају


Србија и Београд добили су поново свој најјачи симбол. Уз велику свечаност и присуство неколико стотина званица, јуче је отворен обновљени Авалски торањ. Престонички деценијски оријентир, драгуљ европске архитектуре, саграђен 1965. године, порушиле су НАТО бомбе пре 11 година. Подизан је из пепела две године и десет месеци и светионик са Авале модернији, технички беспрекоран, данас сија пуним сјајем.

Свечаном отварању јуче на Авали присуствовао је целокупан државни врх са председником Тадићем на челу, патријарх српски Иринеј, челници Београда, престолонаследник Александар Карађорђевић, као и многе познате јавне личности које су током претходних година на разне начине допринеле изградњи торња. На стотине људи, углавном мештана подавалских насеља, опколило је јуче ограђени плато подно торња да макар на трен осете део свечаности. Утисак готово свих присутних био је да величанствена грађевина није саграђена само од челика и бетона. Порука готово свих говорника била је да је Авалски торањ подигнут и од српског ината и поноса.

Градоначелник Драган Ђилас није хтео да каже да отвара Авалски торањ, већ је поручио Београђанима и Србима: „Ево га Авалски торањ, имамо га, чувајмо га“.

- Велика је радост отварати овај торањ, али туга што смо били у ситуацији да нам га неко отме, да га сруши и да га поново градимо - рекао је Ђилас. - Било би боље да смо за ових десет година градили школе, вртиће, путеве, а да је торањ стајао. Овај торањ не треба да буде симбол прошлости, већ будућности. За Београђане овај торањ постоји и постојао је све ове године али га нису видели.

Према речима руководиоца радова на обнови торња Раја Радовановића из фирме „Ратко Митровић“, била је велика част, одговорност и обавеза да учествује на овом пројекту.

- Авалски торањ је порука како треба радити и градити. Ово је знак да нам нису потребни други да нас уче како треба. Једини задатак био је да посвећено и тачно завршимо посао. Без иједне повреде завршили смо оволики објекат. Овај торањ је понос града Београда и целе Србије. Само сам један од бројних сарадника који су учествовали у обнови. Наш рад се види из далека. Доказали смо да знамо и умемо, доводите инвеститоре у Србију, нећемо вас обрукати.Први торањ грађен је пре готово пола века за потребе РТС. У то време је био чудо технике. Људи из Радио-телевизије Србије стајали су иза ове обнове.

- Хвала грађанима који су помогли, свим републичким и градским челницима, градитељима - рекао је Александар Тијанић, генерални директор РТС. - Продужили смо торањ за један метар, нека у тај метар стане и порука за нас који смо га градили и за оне који су га рушили - „Србија је данас добила своју капу“. Време је да заједно завршимо кров и друге послове у Србији.

Министар за заштиту животне средине и просторно планирање Оливер Дулић поручио је да је Авалски торањ наш оријентир и путоказ, као и то да је ово први велики пројекат после пуно година, грађен како треба и завршен.

- У изградњи овог торња играли смо против традиције, јер традиционална је ствар за наш народ да се многи велики радови никада не заврше - рекао је Дулић.

- Ово је први значајан објекат у Србији који има употребну дозволу. Тиме мењамо правила у Србији. Порука је да се и други објекти граде на овај начин. Авалски торањ је видиковац Србије - на северу Фрушка гора, на југу Рудник, Карпати на истоку, Цер на западу. Овај торањ је виши за један метар, а у њега је уткан и тај наш инат. Овога пута инат је био тај покретач да се посао заврши. И зато уинат нека Србија буде боља земља.

Свечани програм је увеличан наступом хорова РТС и „Колибри“, као и представом авиона „Летећа звезда“.

Антрфиле : Заборављен

Захваљујући писању „Вечерњих новости“ и иницијативи Бате Милатовића, доајена РТС и иницијатора обнове торња, отварању торња присуствовао је и Драгољуб Глишић (98), руководилац градилишта првог торња од 1961 до 1965. Овај готово стогодишњак се пожалио да су га организатори заборавили, али је тај потез на срећу исправљен. Није крио одушевљење што је торањ, који је отворио пре пола века, поново изграђен. Поздравили су га и Драган Ђилас и председник Борис Тадић.

Тадић: Коштуница требало да дође


Председник Србије Борис Тадић изјавио је јуче да је Авалски торањ изградила Србија као земља и честитао је грађевинарима што су тако капиталан објекат завршили у врло кратком року.- Показали смо да можемо заједно да радимо, да једна влада започне, а друга да заврши - казао је Тадић на отварању.

- Жао ми је што Војислав Коштуница није присутан, овде му је место да бисмо успоставили основни ред.Он је нагласио да су у Србији у току огромни пројекти.

- Започели смо три веома велика моста, можда највећа у Европи, градимо аутопутеве, почећемо и неке које нисмо ни планирали. Корак по корак, у наредне две до три године ћемо завршити све капиталне и веома значајне пројекте, што ће дати снагу нашим грађевинарима, али и вратити достојанство и осећај самопоуздања грађанима Србије - рекао је председник Србије.Тадић је истакао да је торањ велики покретач за грађане Србије и Авалу чини „највишом и најлепшом планином у Србији“.

Патријарх Иринеј: Споменик обнове


Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је након отварања Авалског торња да он представља симбол љубави, креативност и стваралаштва једног народа.

- Рушитељима никад нико није подигао споменик, али градитељима јесте - истакао је патријарх. - Србија је као птица феникс која се безброј пута рушила, али онда и обнављала.

Премијер Цветковић: Велико признање


Први човек Владе Србије Мирко Цветковић рекао је да за њега Авалски торањ представља много више од обичног симбола.

- Торањ ме асоцира на младост - казао је премијер. - Желим да одам признање свима онима који су га градили, али и суграђанима и донаторима без којих не бисмо били овде.

Улазнице од 50 до 100 динара

Већ од данас сви грађани Србије моћи ће да обиђу Авалски торањ, попну се најсавременијим лифтовима до видиковца на 125. метру за свега 40 секунди. Улаз за децу и ђаке је 50 динара, а за одрасле 100 динара, а отворен је од 10 до 17 часова.

Импозантно

О импозантним димензијама торња говори и количина утрошеног материјала. Висину од 204,6 метара Авалски торањ је највиша зграда на Балкану. У изградњу колоса утрошено је око 4.000 тона бетона, 500 тона арматуре и око 150 тона челика. Изградња је коштала око 10 милиона евра, а више од милион грађана Србије, 500 уметника стваралаца и привредника дало је свој допринос обнови.

Б. Царановић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси