Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сви спремни за велики спектакл
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 04. 2010.

Извор: Блиц

Сви спремни за велики спектакл


Припреме за отварање Авалског торња „Србијо, срећан ти авалски торањ!“, рекао је Милош Бата Милатовић, након што је после више одлагања у последњих неколико дана, за сутра дефинитивно заказано свечано отварања торња на Авали, симбола Београда и будуће туристичка атракције престонице.

Уз богат пратећи програм, авалски торањ биће отворен у 17 сати.Кроз маглу и ситну кишу, која није престајала током целог јучерашњег дана, репортери „Блица“ у обиласку авалског торња, срели су се са радницима, које лоши временски услови нису спречили да вредно приведу крају припреме за свечано отварање симбола престонице.

Радници „Београд пута“ оградили су прилазну стазу торњу, на којој се очекује присуство више хиљада људи, али и представника државног врха Србије, који ће и отворити ову спектакуларну грађевину. Запослени у шумској управи „Авала“ скратили су крошње на дрвореду поред пута, како би се олакшао пролаз путничких аутобуса и осталих возила.Након обиласка торња који је уједно и на највишој тачки Београда, уверили смо се да је готово све спремно за дугоочекивано свечано отварање.

- Отварање је померено за сутра због временских услова. Очекујемо долазак велики број људи, с обзиром да је у недељу генералној проби присуствовала бројна публика. Посетиоце очекује богат програм, падобранци и пилоти Војске Србије који ће авионима у ваздуху исцртати српску заставу, затим хор „Колибри“, оркестар РТС-а и други. Јако сам узбуђен због отварања и све што могу да кажем је: Србијо срећан ти авалски торањ! - рекао је за „Блиц“ Милош Бата Милатовић, иницијатор и уредник акције “Изградимо торањ на Авали”.

Иако је торањ по свему судећи спреман за посетиоце, за сређивање шуме у његовој околини, према речима надлежних из Шумске управе „Авала“, потребно је још доста посла.

- Урадили смо све што је у нашој моћи да припремимо околину торња за свечано отварање, ипак има ту још много посла. Дивља депонија иза ресторана „Митровићев дом“ квари општи утисак. Већ годинама имамо проблем са отпадом који тамо бацају разноразни, а пре свега особље поменутог ресторана. Требало би да власници предузму нешто по том питању, али и комуналне службе - каже за „Блиц“ Саша Рајковић, директор Шумске управе „Авала“.

Са друге стране, власник ресторана „Митровићев дом“ Влада Томић сматра да је чишћење депоније дужност надлежних из Шумске управе.- Ресторан има контејнере у које се одлаже смеће. На депонију иза ресторана свако може да баци ђубре, а да Управа шуме оптужи нас. Тај проблем они би требали да реше – наглашава власник ресторана „Митровићев дом“, који се налази у непосредној близини торња.

Антрфиле : Највиша тачка БалканаАвалски торањ висок је 204,5 метара. На 120. метру торња налази се ресторан површине 100 метара квадратних, а посетиоце ће до видиковца, који се налази на 124. метру висине, превозити два лифта брзином од три метра у секунди. На изградњу новог торња утрошено је 5.000 метара кубних бетона и око 500 тона арматуре. Стари авалски торањ срушен је 1999., током НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Ана Вушовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси