Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Симбол воље и пркоса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2010.

Извор: Вечерње Новости

Симбол воље и пркоса


Деценијама је био симбол Србије и београдски оријентир. Значио је и понос домаће архитектуре, туристичку атракцију, представљао нашу "Ајфелову кулу". Онда је у ноћи 29. априла 1999. године под НАТО бомбама Авалски торањ сравњен са земљом. Избрисан са мапе Београда. После деценије борбе, рада и градње, поново се родио. Саграђен је нови, наизглед идентичан, али моћнији, снажнији, модернији и технички савршенији.

После две године и 10 месеци свакодневног рада, потрошених око 10 милиона евра, горостас сија пуним сјајем, и са 204,68 метара поново је постао највиша грађевина на Балкану.

Уз велику свечаност, ватромет и богат програм, 19. априла биће прослављено отварање, не само обновљеног симбола престонице, већ и његово пркосно дизање из пепела. Осим политичара, комплетног врха државе, градоначелника Драгана Ђиласа, као домаћина, последњег дана Манифестације "Дани Београда", на свечаном отварању торња учествоваће сви - од радника, инжењера и познатих личности који су од првог дана обнове учествовали или подржавали реконструкцију.Према речима Братислава Пејковића, директора Дирекције за имовину, на свечаности ће нови торањ бити и званично предат јавном предузећу "Емисиона техника и везе", који ће газдовати Авалским торњем.

- Престоница, уз обновљени симбол добија и много више него што је имала са првим, грађеним пре око пола века - каже Пејковић. - На 120. метру налазиће се кафе-бар на око 100 квадрата, а у подножју ресторан и неколико садржаја- информациони центар Туристичке организације Београда, продавница сувенира и самопослуга. Посетиоци Авалског торња ће са видоковца на 125. метру, до ког се најсавременијим лифтовима стиже за 40 секунди, као на длану, моћи да виде Београд, али и пола Шумадије.

Према речима Бата Милатовића, доајена РТС и многих послова у култури, а последњих неколико година са звањем - иницијатор и уредник обнове Авалског торња, поново смо добили телекомуникациони, али и туристички драгуљ. Како каже, осим што се на Авали судара ваздух Панонске низије и Егеја, што чини плућа Београда, наша метропола је јединствена у свету јер на 20 километара од центра има планину, а на њој савршену туристичку атракцију за мир и уживање.- Саграђен је на иницијативу Удружења новинара Србије, уз подршку Владе, града, РТС, али, пре свега, грађана, који су помагали свим срцем - каже Милатовић. - Не знам какву су позитивну енергију и моћ исијавали онај порушени и овај поново изграђени торањ - каже Милатовић. - Учинили су да се сви окупимо око торња, да он не буде само симбол и иконички путоказ Београда, већ да у људе улије добру вољу и спремност на несебичну сарадњу и солидарност.

Антрфиле : Практична улога

 У дивљењу лепоти торња, његовим димензијама, заборавља се практична улога - каже Радиша Петровић, извршни директор службе РТС Емисона техника и везе. - Торањ је испрва грађен за поштанске, а касније за радио и ТВ потребе. Поновном изградњом торња, цела Шумадија, Мачва, круг од 100 километара у пречнику око Београда имаће савршен радио и телевизијски сигнал. Међутим, још важнији је значај Авалског торња када је у питању увођење дигиталног емитовања ТВ програма кроз мрежу земаљских предајника. Квалитетно покривање територије дигиталним сигналима није могуће без објеката габарита торња на Авали и они се граде или обнављају у целом свету.

Нови станари


Први Авалски торањ, изграђен 1965. године, био је проглашен за најлепши торањ на свету, у категорији трокрака, од Међународне асоцијације торњева из Париза. Био је висок 202,7 метара, а у њега је било уграђено 4.000 тона армираног бетона, а изградња је трајала четири године. Нови је висок 204,33 матара, изграђен од око 4.000 тона бетона, 500 тона арматуре и око 150 тона челика. Грађен је око три године. У технолошком смислу, неупоредиво је снажнији, модернији, стабилнији, имун на ветрове и земљотресе, а противпожарна заштита је на највишем нивоу.

Б. Царановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси