Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И малим људима треба велика телевизија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 04. 2010.

Извор: Дневник

И малим људима треба велика телевизија


Медији у Србији би, упркос продукцијске кризе и без обзира на рејтинг, морали више пажње да посвете дечјим и образовним програма, оценили су и медијски стручњаци и уредници.

Професор београдског Факултета политичких наука Раде Вељановски сматра да, зарад квалитета програма, на свим националним РТВ станицама треба да буде више дечјих и образовних емисија. Подсетио је на то да су на то обавезни, као јавни сервиси, само РТС и РТВ.

– Некад смо имали одличан дечји и образовни програм, па нема оправдања што их сада нема или нису квалитетни – указао је он, додајући да РТС са само два канала и нема превише простора у својој шеми.Наташа Ристић из Центра модерних вештина је оценила да је, откако се појавило више медија, већина комерцијалних, постало јасно да дечји и образовни програми не доносе профит, али они морају да постоје.Нагласила је и законску одговорност, пре свега јавног сервиса, да новац који улажу сви буде намењен и програму за децу и младе.

Уредница дечјег и школског програма РТС-а Наташа Дракулић тврди да њена фирма није заказала, јер је“прошле године произведено је 4.923 минута програма, а од почетка ове 1.659", те да је њена редакција “телевизија у малом”. Прави игране серије, документарне и шоу програме, путописе, музичке емисије, научне, образовне... Но, упозорила је на то да „тренутно и велики, далеко комерцијалнији пројекти, имају проблема с финансијама.

– Велики проблем је и што данашња деца имају много више могућности да бирају оно што ће гледати путем Интернета, разних садржаја на ДВД-у или кабловској – казала је она. Директор и главни уредник РТВ "Студио Б" Александар Тимофејев каже да је „правити образовни програм скупо и врло често не доноси рејтинг, али суштина електронских медија није само то. Циљ је постојања приватних“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси