Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови председник НУНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 04. 2010.

Извор: Политика

Нови председник НУНС-а


 За новог председника Независног удружења новинара Србије (НУНС) изабран је јуче Ђорђе Влајић, дописник Би-Би-Сија из Београда.

На изборној скупштини тог струковног удружења Влајић је добио подршку 143 од укупно 158 колега, док је за његовог противкандидата Мирослава Карлицу, новинара РТС-а, гласало њих 13.
Захваливши на поверењу, новоизабрани председник НУНС-а рекао је да ће се трудити да се за време његовог четворогодишњег мандата Удружење посвети што више самој професији, да ће се залагати за побољшање социјалног статуса новинара, реформу медијских прописа и приближавање новинарства европским стандардима.

– Трудићу се да радимо у сагласности са етичким стандардима и нормама који смо сами себи прописали. Посебно ћемо инсистирати на томе да будемо партнер власти у „препакивању” медијског законодавства које је катастрофално. Такође, надам се да ћемо имати снаге да се изборимо да што мање политичких интереса буде уграђено у медијске законе – рекао је Влајић у првом обраћању као председник НУНС-а и додао да ће се, пре свега, залагати да се зна ко су власници медија.

– Приватизација медија је заустављена, па су неки локални медији остали у власништву општина и градова, а негде су продати. Тамо су се најчешће нашли у рукама оних који немају посебан интерес да развијају медијску сцену – осврнуо се Влајић на проблем пропадања медија у унутрашњости Србије.

Гласању је претходило усвајањеСтатута НУНС-а и Извештаја ораду у периоду од 2008. до 2010. године. Досадашња председница Надежда Гаће осврнула се и на резултате постигнуте протекле две године.
– У том периоду урадили смо 34 пројекта, организовали низ семинара у области образовања наших колега, сачинили базу података новинара, која је потпуно заштићена од злоупотреба. Затим, основали смо Фондацију „Душан Богавац” која је преузела бригу о додељивању истоимене награде за етику и храброст. И оно што посебно морам да истакнем јесте Фонд за едукацију и помоћ новинарима и медијима који је формално почео са радом новембра 2009. године – нагласила је Надежда Гаће и додала да су њен мандат пропратила и „тешка збивања”, међу којима је одлука НУНС-а да покрене питање одговорности новинара у ратној пропаганди деведесетих година.

– Та одлука је била добра, упркоснедовољној подршци јавности и честим осудама – казала је Надежда Гаће.

Поред похвала у раду досадашњег руководства НУНС-а које су се углавном односиле на бескомпромисно залагање за независност медија и слободу јавне речи, на скупштинској седници могле су се чути и примедбе. Раде Вељановски, професор Факултета политичких наука у Београду и члан овог удружења, замерио је то што НУНС није адекватно реаговао приликом усвајања измена и допуна Закона о јавном информисању.

– Требало је да се ангажује наше чланство и да се одржи ванредна скупштина тим поводом. Уместо тога ми смо посматрали једну велику и, свиђало се то нама или не, потпуно адекватну активност Удружења новинара Србије. Лично ми је било непријатно у неким моментима – казао је Вељановски.

Скупштина НУНС-а усвојила је и предлог да Специјално тужилаштво за организовани криминал преузме решавање случајева убиства новинара Славка Ћурувије, Даде Вујасиновић и Милана Пантића и да се упути захтев за обустављање судског поступка против „Чачанских новина” и њиховог уредника Стојана Марковића.

Такође, учесници скупштине гласали су и за избор чланова Извршног и Надзорног одбора, Суда части и Комисије за пријем чланства.
В. Дугалић  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси