Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ђорђе Влајић нови председник НУНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 04. 2010.

Извор: Б 92 онлајн

Ђорђе Влајић нови председник НУНС-а

Београд -Дописник Би-Би-Сија из Београда Ђорђе Влајић изабран је на скупштини Независног удружења новинара Србије за новог председника те организације.



Од 158 учесника изборне Скупштине НУНС који су гласали, за Влајића су се определила 143, док је новинар РТС-а Мирослав Карлица добио 13 гласова. Приоритети у наредном периоду биће снажење новинарске професије у друштву и настојање да се буде партнер власти у реформисању медијског законодавства, изјавио је Влајић.

Свестан да га очекује озбиљан посао, новоизабрани председник Ђорђе Влајић рекао је колегама да ће НУНС са новим руководством остати удружење независних новинара, интелектуални коректив власти и јавности. У наредном периоду посветиће се побољшању социјално-економског положаја новинара и реформи медијског законодавства како би се медији и новинари заштитили од притисака власти и власника.

"Кључни приоритет ће бити снажење професије и позиција професије у друштву. Сматрам да је новинарство на много начина угрожено у Србији и због политичких притисака, економских притисака, нерешених власничких односа у медијској сфери. Уз то верујем да ће морати доста да се ради на ојачавању позиције самих новинара у фирмама у којима раде, да се нађе начин да се дође до чвршћег уговорног односа послодаваца и новинара Било би идеално направити колективни уговор као за друге професије“, рекао је Влајић.

„Мислим да се у Србији морају претрести медијски закони, почев од закона о јавном информисању, делимицно зато што их је време прегазило, а добрим делом и зато што долазе нова времена, дигитализација“, рекао је он.

Досадашња преседница Надежда Гаће каже да најважније у њеном мандату била одлука да се покрене питање одговорности новинара у ратној пропаганди деведесетих.

„Понављам, не шаљемо никога од новинара у затвор, неко је то радио свесно неко несвесно неки из страха, али смо поставили питање одговорности главних и одговорних уредника и дирекора моћних медија у то време, као што су РТС, Политика, Новости, Дневник, јер је говор мржње допринео до тако страшне ратне пропаганде“, рекла је она.

Скупштина НУНС-а је затражила да се убиства новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића пребаце у надлежност Специјалног тужилаштва за организовани кринимал, и препоручила је новом руководству да захтева обуставу поступка колеге из Чачанских новина Стојана Марковића.

Изабрани и остали органи НУНС-а


Скупштина Независног удружења новинара Србије изабрала је данас нове чланове Извршног и Надзорног одбора, као и чланове Суда части, саопштено је.

Нови чланови Извршног одбора Драган Јањић из Политике, Амела Бајровић из Радија Сто плус, Бранкица Станковић и Сенка Влатковић са ТВ Б92, Душан Радуловић из Радио Београда, Јелка Јовановић из Агенције Бета, Љубомир Живков из Времена, Мијат Лакићевић из НИН-а, Вукашин Обрадовић из Врањских и Жељко Бодрожић из Кикиндских.Нови Статут НУНС-а, који је Скупштина усвојила у преподневном раду, усклађен је са Законом о удружењима и другим новим законима, међу којима је и Закон о забрани дискриминације.

Правни заступник НУНС-а Дејан Вуковић је рекао да ће нови Статут омогућити ефикаснији рад удружења које ће у складу са Законом о удружењима бити регистровано као привредно друштво.Нови статут дефинише и питање имовине, начине њеног стицања и статусне промене, а новина је и једноставније сазивање и начин рада Скупштине НУНС-а, као и дефинисање чланства у тој организацији, рекао је Вуковић.

Бета

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси