Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Убица Даде Вујасиновић и даље слободно шета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2010.

Извор: Blic

Убица Даде Вујасиновић и даље слободно шета


Београд - Новинарка „Дуге” Радислава - Дада Вујасиновић убијена је на данашњи дан пре 16 година, а истражни органи нису још расветлили тај злочин, а чак није ни покренут поступак против оних који су 15 година заташкавали да је у питању убиство.

Српско тужилаштво је тек крајем јануара 2009. саопштило да покреће преткривични поступак за убиство Даде Вујасиновић 8. априла 1994, у породичном стану у Трећем булевару на Новом Београду. Ову одлуку тужилаштво је донело јер је међународно признати вештак мр Влада Костић још 30. маја 2008. завршио вештачење којим је утврдио да је новинарка убијена.

Балистичар Костић је урадио супервештачење због два претходна различита вештачења. Вештаци које су ангажовали родитељи убијене новинарке још 1995. такође су утврдили да је Дада Вујасиновић убијена. Међутим, судски вештаци су тврдили да је новинарка извршила самоубиство.

- Не знам шта се више чека? Јасно је да је наша Дада убијена. Немам више речи, у Србији је отворен слободан одстрел новинара. Овде убиство уопште није деликт, није за осуђивање... - каже резигнирано за „Блиц” Радислав Вујасиновић, отац убијене новинарке.

Адвокат Бранислав Тапушковић, заступник породице Вујасиновић, рекао је за „Блиц” да су управо злоупотребе у полицији и вештаци довели до дилеме да ли је упитању самоубиство или убиство.

- Било је потребно 15 година да се утврди нешто што је одмах било јасно, у питању је убиство. Истрага би, ако ништа друго, морала да се поведе против оних који су склањали доказе - напомиње адвокат Тапушковић.

Директор полиције Милорад Вељовић јуче је изјавио да је полиција добила захтев од Тужилаштва да настави истрагу у случају убиства новинарке Даде Вујасиновић и истакао да је тај случај приоритет у раду полиције. Он је подсетио да је у истрази закључено да Дада Вујасиновић највероватније није извршила самоубиство, већ да се ради о убиству и да полиција поступа по том захтеву тужилаштва. Он је рекао да је тај случај, али и случајеви убиства осталих новинара Славка Ћурувије и Милана Пантића, приоритет у раду полиције.

Томо Зорић, портпарол државног тужилаштава, каже за „Блиц” да је убиство новинарке за тужилаштво један од најважнијих предмета, који има највећи могући приоритет у раду.

- Тужилаштво ће активно са другим органима радити на расветљавању убиства. Иако је прошло много година, ми нећемо одустати док убиство новинарке Даде Вујасиновић не буде расветљено. Упутили смо захтев полицији за предузимање одређених радњи у циљу идентификације починиоца тог кривичног дела - каже Зорић.

Вук З. Цвијић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси