Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Траже да наплате вест о прегледу ђака за упис у школу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 04. 2010.

Извор: Блиц - Србија

Траже да наплате вест о прегледу ђака за упис у школу


Чачак - Телевизија Чачак одбила је да емитује обавештење чачанског Здравственог центра о распореду прегледа деце која у септембру крећу у први разред основне школе.

Они су вест о датумима прегледа објавили у централној информативној емисији „Гласник“, али су за даља обавештавања тражили да наплате оглас. У Здравственом центру кажу да неће платити овакву врсту медијске услуге, јер се ради о информацији од јавног значаја.

Здравствени центар Чачак крајем марта локалним медијима доставља распоред по којем се чачански предшколци прегледају у Дечјем диспанзеру пред полазак у школу. Ове године сачекало их је непријатно изненађење када им је у ТВ Чачак речено да ће за седмодневно емитовање овог огласа морати да плате по тржишним ценама.

- Да би допрла до што већег броја људи, ова информација мора да се емитује барем седам дана. Не можемо и не желимо да платимо ову услугу, јер нисмо профитабилна установа и немамо фонд који је предвиђен за ту намену. Наопако би било да свако слично обавештење, које је од велике важности за грађане Чачка, морамо да плаћамо - каже Владе Величковић, директор Дома здравља.

Он наводи да ће на колегијуму Здравственог центра бити одлучено о даљим корацима у вези са овим случајем. Незванично сазнајемо да постоји могућност да ће ова установа упутити допис РРА да се изјасни о реакцији ТВ Чачак. Главна и одговорна уредница овог медија Светлана Којановић подсећа да ТВ Чачак више није градско јавно предузеће.

- Информацију о распореду прегледа деце пустили смо у нашој централној информативној емисији, али смо одлучили да свако наредно читање морамо наплатити, јер је то онда оглас. Хтели смо и да у оквиру исте емисије направимо прилог на ову тему, али нам је речено да је екипи ТВ Чачак забрањено снимање у Дому здравља и поред тога што смо Здравственом центру упутили званични допис, позивајући се на Закон о доступности информација - истиче Којановићева.

У другим чачанским медијима поступили су супротно реакцији ТВ Чачак.

- Није нам пало на памет да наплатимо оглас о распореду прегледа деце пред полазак у школу, баш као што никада нисмо и нећемо узимати новац за информације за које проценимо да нашим грађанима могу олакшати свакодневни живот - каже Невена Марковић, главна и одговорна уредница телевизије „Телемарк“.

Слично објашњење добили смо и у радију „Озон“ где нам је речено да их на бесплатно емитовање обавештења овог типа обавезује и Конвенција УН о правима детета.

В. Никитовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси