Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар покушао да ухапси Блера због Ирака и Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 03. 2010.

Извор: Блиц

Новинар покушао да ухапси Блера због Ирака и Србије


Бивши премијер Британије доживео непријатност

Дејвид Кронин, колумниста британског листа „Гардијан“, навео је да је Блер дозволио употребу касетних бомби током НАТО интервенције у Србији

Дејвид Кронин, ирски новинар који из Брисела пише колумне за британски лист „Гардијан“, покушао је у понедељак у Европском парламенту да изврши грађанско хапшење Тонија Блера, бившег премијера Велике Британије, оптужујући га за злочине у Ираку, Авганистану, Палестини, Либану и Србији. Новинар је планирао да бившег председника британске владе одведе у најближу полицијску станицу и тамо поднесе кривичну пријаву против њега.

Кронин је у тексту на свом блогу, који је написао непосредно након неуспешног хапшења које су спречили Блерови телохранитељи, издвојио Србију као једну од земаља због којих би Блер требало да заврши на суду. Он је навео да је бивши британски премијер дозволио употребу касетних бомби током НАТО бомбардовања Србије.„У потпуности подржавам рад Међународног кривичног суда, али се питам зашто су сви процеси поводом злочина почињених у бившој Југославији вођени против Срба, Хрвата и Бошњака? Зар то значи да НАТО снаге које су неуморно бомбардовале Србију нису могле да почине злочине?“, пита се Кронин и додаје да је уморан од става који доминира међу политичком елитом у Бриселу да су злочине чинили само људи чија презимена западњаци не могу да изговоре.

Кронин је у остала Блерова дела достојна презира и кривичне истраге убројао помоћ Џорџу Бушу, бившем председнику САД, у офанзиви на Ирак која је узроковала смрт око милион Ирачана, улазак у рат у Авганистану, као и одбијање да осуди израелске злочине током напада на Либан 2006. године.

Ово је био други покушај грађанског хапшења Блера. Грејс Мекен, активисткиња антиратног покрета, била је прва која је у јануару ове године покушала да приведе бившег британског премијера након његовог сведочења пред истражном комисијом о улози Велике Британије у нападу на Ирак 2003. године.

Блер, који сада има улогу специјалног изасланика међународне заједнице за Блиски исток, улазио је у салу у којој је пред европарламентарцима требало да има саслушање о израелско-палестинском сукобу, кад му је Кронин пришао. Новинар тврди да га је у хапшењу Блера спречило обезбеђење, које га је одгурнуло након што је бившем премијеру препречио пут и ухватио га за руку, рекавши: „Господине Блер, ово је грађанско хапшење“.

„На делић секунде, он је погледао право у мене. Онда ме је једна од група његових телохранитеља одлучно одгурнула, додуше не превише агресивно. ‘Ви сте криви за ратне злочине’, повикао сам за њим“, написао је Кронин.

Он наводи да би Блер требало да буде кривично гоњен због тога што је у име Британије дозволио почетак рата против Ирака 2003, где су почињени злочини у војном сукобу који није имао оправданост самоодбране. Тиме је по Крониновим речима прекршено међународно право, посебно принципи из Нирнберга, као и Римски статут, споразумом којим је основан Међународни кривични суд у Хагу.

И Белгија у којој је Кронин покушао хапшење и Велика Британија, матична Блерова земља, ратификовале су Римски статут, мада све земље потписнице још треба да усвоје дефиницију злочина агресије за који је Кронин оптужио Блера. Земље потписнице треба да одрже конференцију о ревизији текста у првој половини 2010. године и на којој се очекује да ће бити усаглашена дефиниција.Кронин након инцидента није ухапшен нити испраћен из зграде, већ је сам напустио просторију у којој је био Блер. Када је након 30 минута новинар поново покушао да уђе, није му допуштено и обезбеђење му је затражило новинарску картицу. Кронин је рекао да је био инспирисан покушајима Питера Течела, британског активисте покрета за људска права, да ухапси Роберта Мугабеа, председника Зимбабвеа, у Лондону 1999. године и у Бриселу 2001. године.

Антрфиле : Сајт позива на хапшење Блера

Џорџ Монбиот, блогер листа „Гардијан“, покренуо је недавно сајт www.аррестблаир.орг на којем се јавно позивају сви који су у прилици да покушају грађанско хапшење Блера. „Иако ће то бити пре свега симболични гест, имаће велики политички одјек“, наводи се на сајту који је инспирисао новинара Кронина.

Н. Влачо

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси