Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Покушај ликвидације "Новости"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2010.

Извор: Вечерње новости

Покушај ликвидације "Новости"


Писмо академика Добрице Ћосића поводом намере немачке компаније ВАЦ да преузме наш лист

Напад на независност последњих, најтиражнијих и најобјективнијих новинаНовине "Политика" представљале су у 20. веку симбол српске грађанске цивилизације. Продајом "Политике" немачком капиталисти симболично је означен почетак духовне капитулације Србије у "транзицији". Продаја НИН-а неком иностраном концерну приводи крају интелектуалну самосталност и слободу критике у српској култури. "Српски" капитал нема "пара" једино за умне и стваралачке капацитете српске културе. "Супермаркети" су симбол српског неокапитализма и домаће економске транзиције и историјског пропадања српске привреде и српског друштва, које није почело "педесетих" и "деведесетих" него деветнаестих година 20. века.

Сада је у току неко "транзицијско" мување око "Вечерњих новости". Ради се о ликвидацији независности последњих, најтиражнијих и најобјективнијих народних новина, које су поред примерне информацијске делатности развиле и импресивну културно-просветну делатност, па су и у српске сиротињске домове ушле многе најбоље књиге српске и светске књижевности.

Из тих и прећутаних разлога изражавам солидарност са Мањом Вукотићем, уредницима и новинарима "Вечерњих новости" и свим културним и јавним посленицима који бране самосталност и независност "Вечерњих новости".Иако сам се одавно зарекао да ћу да заћутим, не могу ни у овој прилици да будем доследан јер сам са десетак пријатеља 1980. године покретао часопис "Јавност", с циљем плуралистичког тражења пута темељне реформе титоизма и спасавања демократске и цивилизоване Југославије, који је титовска власт стаљинистички забранила. А 1984. са двадесеторицом врхунских српских научника, писаца, уметника и интелектуалаца организовао сам Одбор за одбрану слободе мисли и изражавања, који је деловао пет година на просторима читаве Југославије.Нисам срећан што у име своје доследности морам и 2010. године да учествујем у одбрани слободе мишљења и изражавања као потврде људског достојанства и одговорности за хуманистичко-демократски препород српског друштва.

21. март 2010.

Добрица Ћосић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси