Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Забрањено реемитовање без лиценце
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2010.

Извор: Данас

Забрањено реемитовање без лиценце


Београд - Српске кабловске мреже (СББ) затамњењем екрана, односно скрембловањем, током емитовања појединих програма на страним ТВ каналима, поступају у складу са законом и препорукама Републичке радиодифузне агенције (РРА), речено је Данасу у СББ-у поводом негодовања јавности због овог поступка и повећања месечне претплате.

У СББ-у објашњавају да, када ТВ станица има откупљена права за емитовање одређеног програма у Србији, кабловски дистрибутери исте програме на другим каналима скремблују, односно прекидају реемитовање у време трајања тог програма.

- Канали о којима је реч су они за које имамо откупљена права преко агенција за заштиту колективних права, као што су ЕБУ и ВГ Медиа и то је регулисано уговорима. Нажалост, ни ЕБУ ни ВГ Медиа не штите и не покривају спортска права, јер су изузета из њиховог уговора и представљају ексклузивна права која нико не штити и која се купују строго и појединачно по територијама - наводе у СББ-у.

У овом кабловском оператору истичу да ови канали не улазе у обрачун месечног одржавања, односно њима се „не наплаћују ексклузивна и појединачна ауторска права за праћење одређених догађаја“.

Према њиховим речима, наплаћују се права која су откупљена преко агенција за заштиту колективних права, док новац који је урачунат у трошак месечног одржавања „одлази искључиво за канале чија се права откупљују у потпуности, као што су Дискавери, Нешнл Џиографик, Виасат Хистори, Виасат Екслорер, Спорт клуб и други“.

- Када је у питању серија „Долина сунца“, она се на ТВ ХРТ1 скремблује, јер Б92 има откупљена права емитовања за територију Србије - додају у СББ-у.

Горан Пековић, члан Савета РРА, каже за Данас да је скрембловање програма у потпуности у складу са законима и препорукама ове агенције. Он наводи да се тиме уједно поштује Конвенција о прекограничној телевизији, која је усвојена у Србији.

- Имали смо случајеве када су домаће компаније тужиле кабловске операторе, јер су преносили програме страних канала за које оне имају откупљена права за ову територију. Недопустиво је реемитовати програм одређене станице за који она нема лиценцу за нашу територију - напомиње Пековић.

Он објашњава да скрембловање програма користе и други кабловски оператори и да то „није на штету грађана“, као и да је у интересу емитера и заштите ауторских права. За овакве прекршаје, како каже, „одговара држава, тако да се закони морају поштовати“.

Антрфиле : Правилник исправља Закон о радиодифузији


Горан Пековић каже да ће се ова област додатно регулисати и правилником, чији је нацрт на јавној расправи и да ће правилником бити исправљено оно што Законом о радиодифузији није адекватно решено.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси