Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чуме тужи Прес због фотографије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2010.

Извор: Прес

Чуме тужи Прес због фотографије


Београд - Љубиша Буха Чуме, сведок сарадник и бивши шеф „сурчинске мафије“ тужио је Прес због објављивања његове фотографије!

Нашем листу се у Вишем суду у Београду суди по Чуметовој тужби којом од нас потражује чак милион динара на име нематеријалне штете коју је претрпео „због неовлашћеног објављивања његове фотографије у Прессу 26. јуна 2006. године“!?!

Уредништво Преса упозорава да се Чуметова тужба и судски поступак који се по њој води не могу другачије схватити него као притисак на медије. Наиме, иако постоје сви правни основи (погледајте антрфиле) да тужба Љубише Бухе буде одбијена као неоснована, поступак против Преса се уредно води?! Позивамо колеге из других редакција да дигну свој глас против овакве судске праксе.

УНС: Нема основа

Удружење новинара Србије сматра да је Прес имао пуно право да објави Чуметову фотографију.

- Мислим да ту нема ништа спорно! Ако знамо да је јавност упозната и са најситнијим детаљима из његовог живота, не видим како би то Прес њему могао да науди?! И то посебно објављивањем фотографије која се појавила и у другим медијима. Сигурна сам да сви знају како Буха изгледа... - коментарише председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић.

Адвокат Тома Фила каже да се ради о глупости!

- Милион динара! Ма дајте, молим вас! Па, није он заштићени сведок у Хагу, па да не може да му се објави фотографија! То су глупости. Не знам конкретне детаље, али ако он мисли да му је тиме што је Прес објавио фотографију угрожена безбедност, то је смешно. Па сви знају како он изгледа. Уосталом, он је добро наплатио тај свој статус - каже Фила.

Објављена милион пута

Адвокат Ненад Вукасовић тврди да је у питању Чуметом маркетиншки трик.

- Од 2003. године до сада је милион пута објављена његова слика. И баш да видим како ће он то да докаже на суду да му је она коју је Прес објавио угрозила безбедност! То је толико бесмислено да ја мислим да се овде ради о маркетиншком трику! - каже Вукасовић.

С друге стране, Бухин адвокат Стеван Протић тврди да су због објављивања исте фотографије тужени и други медији. Међутим, иако је иста фотографија објављена у више писаних и електронских медија, Буха је на суду изјавио да је тужио само Прес и „Курир“!

Антрфиле : закон каже да је Чуме јавна личност

Члан 45, став 1.3 Закона о јавном информисању предвиђа да се фотографија може објавити без пристанка лица на које се односи ако је то лице својим понашањем „дало повода за објављивање информације, односно записа“.

Имајући у виду да је Буха пред Специјалним судом у предмету који се водио против „земунског клана“ именован као сведок сарадник, Буха је својим деловањем у криминалној организацији и каснијим добијањем статуса сведока сарадника дао повод да се његова фотографија може објавити без његове сагласности.

Е. П.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси