Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Артемије тужи новинаре због текстова о "расколу"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 03. 2010.

Извор: Политика

Артемије тужи новинаре због текстова о "расколу"


Владика рашко-призренски Артемије тужио је новинаре дневног листа „Блиц” Жељку Јевтић и Недељка Зејака, за клевету, а приватна тужба јуче је поднета Првом основном суду, изјавио је јуче један од правних заступника епископа рашко-призренског Слободан Драгутиновић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је тужба поднета због текстова у којима се епископ рашко-призренски назива расколником.– У два текста написано је да су владика Артемије и двадесетак монаха у расколу, као и да је неколико монаха из манастира Свети Архангели у расколу. Тај термин није ниједном употребљен у одлуци Синода од 11. фебруара по којој се покреће поступак против владике Артемија, а он се привремено разрешава управљања епархијом – рекао је Драгутиновић.

Он је додао и да је према црквеноказненом праву, раскол један од најтежих преступа, па је тиме на најгрубљи начин епископ оклеветан и изједначен са онима који раде на расколу у Македонији или Црној Гори. Епископа Артемија, осим Драгутиновића, пред судом ће заступати адвокати Горан Петронијевић и Мирко Ђорђевић из Београда.

Новинарка „Блица“ Жељка Јевтић каже да нико није пресуђивао владици Артемију.

– Пренето је само оно што се званично говори у Српској православној цркви, а то се може видети и на званичном сајту СПЦ. Најмање је битно шта о владици Артемију мисле новинари, а много је битније шта о њему мисли народ који се после 1999. године вратио у своје домове. Многи од њих нису имали прилике никада да га виде у својим енклавама, иако је био надлежни архијереј – каже Јевтићева.

Ј. Беоковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси