Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Задовољни и новинари и газде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 03. 2010.

Извор: Дневник

Задовољни и новинари и газде


Сремска Митровица: „Сремске новине” ове године славе пет деценија постојања, и имају много разлога за славље. Приватизација овог регионалног недељника управо је завршена ових дана када је уплаћена и последња рата обавеза према Агенцији за приватизацију.

Конзорцијум приватних лица, који је у децембру 2004. године купио Новинско издавачко предузеће „Сремске новине” из Сремске Митровице за 85.000 евра, а почетна цена била је 16.000 евра, успео је да од губиташа направи профитабилну новину, да измири све обавезе и да технички, одмах у старту, добро опреми редакцију.

Готово све приватизације у Сремској Митровици су веома лоше одрађене, раскидани су уговори, отпуштани радници, једино је ова издавачка кућа успешно пребродила све приватизационе кризе.

У тренутку када је конзорцијум купио ово предузеће у њему је било 19 запослених и исказан губитак у завршном рачуну за 2004. годину. Данас овде ради 15 радника, а четворо радника је отишло редовно у пензију, тако да није било ни отпуштања запослених. Поред 15 стално запослених ту су и три новинара-приправника, па је очигледно да власници рачунају и на подмлађивање редакције.

Када смо купили новине, лист је излазио на 16 црно-белих страна, а данас штампамо 32 стране, од чега је половина у колору. Када смо преузимали новине били смо свесни свих тешкоћа које ће нас пратити. Улагали смо у техничко опремање редакције, у набавку возила, а прве три године смо пословали са губитком. Веровали смо да ће се то променити набоље и ево, већ три године немамо губитака. Прати нас неликвидност као и сва остала предузећа, али зараде смо и ове године, када је најтеже, исплаћивали редовно – каже директор и један од шест власника „Сремских новина” Драган Ђорђевић.

Данас „Сремске новине” и поред свих тешкоћа и беспарице, имају продати тираж од око седам хиљада примерака, просечна зарада запослених је 32.000 динара, с чим је незадовољан и директор Ђорђевић, али каже да за сада нема услова за повећање плата.

У 2008. години „Сремске новине” су добиле и награду удружења „Локал прес” за унапређење и иновације у овом листу, али и успешно пословање, јер су све контроле из Агенције за приватизацију прошле без икаквих примедби.

С. Бојевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси