Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уручена Вибова награда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 03. 2010.

Извор: Политика

Уручена Вибова награда


Престижна Вибова награда за сатиру, која се по традицији додељује на дан рођења Владимира Булатовића Виба, уручена је јуче у просторијама „Политике” у две категорије – Срђану Динчићу, најбољем младом сатиричару, и Драгутину Минићу Карлу, за укупан допринос новинској сатири.

Признање, које се састоји од диплома, графика Југослава Влаховића и новчаног износа, лауреатима је уручио Драган Бујошевић, главни и одговорни уредник листа „Политика”.

Петар Мићковић, председник жирија за доделу Вибове награде и уредник викенд издања „Политике”, указао је на то да је Драгутин Минић Карло аутор десет књига (девет су из области сатире), као и то да је Минић заступљен у бројним домаћим и иностраним антологијама и зборницима афоризама и сатире, а, између осталих, добитник је и међународне награде „Алеко”.

– Драгутин Минић је, бавећи се новинарством, заслужан и за оснивање многих сатиричних и хумористичких рубрика у часописима и новинама које је уређивао, од ТВ Ревије, преко крушевачког „Града”, па све до „Базара” и „Илустроване Политике”, да би „сигурну кућу” нашао као један од уредника у „Ошишаном јежу”, и вратио се под кров „Политике”, где уређује рубрику „Сатирикон”. Остао је и доследан у новинској причи, коју красе занимљивост и језгровитост израза, уз неопходну дозу хумора, зачињену афористичким даром. Поред уредничког позива, Минић своје бритке афоризме исписује и у „Политикиној” теми недеље, рекао је Мићковић.

Глумац Павле Минчић прочитао је афоризме Драгутина Минића Карла: Својевремено смо прешли Албанију, сада су Албанци прешли нас; Када је Тито укинуо краља, комунисти су повикали: То, царе!; Имамо државни апарат за аутогено заваравање; Парови се данас забављају преко фејсбука, то је најбоља контрацепција…

Према речима Александра Чотрића, члана жирија, Срђан Динчић припада самом врху млађег српског сатиричарског нараштаја, а неколико година у континуитету ствара и објављује веома успеле афоризме који представљају спој младалачког бунта и сатиричарске зрелости.

Иначе, Динчић је широј јавности познат и као учесник овогодишњег серијала „Сурвивор”, у којем је понео незваничну титулу најдуховитијег учесника.

Ево само неких од афоризама Срђана Динчића: Бог све види, зато је поп купио џип са затамњеним стаклима; Политичарима само треба постављати бисте, голубови ће одрадити остало; Обећали су да неће бити празних новчаника, и они су своје испунили; Власт нас је ухватила за шију, опозиција тврди да ће са њима бити другачије – није шија, него врат…

М. В.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси