Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У сусрет дигитализацији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 03. 2010.

Извор: РТС

У сусрет дигитализацији


Од 4. априла 2012.године, када почне дигитални систем емитовања, телевизијски програм ће моћи да гледају само они који имају одговарајуће ТВ пријемнике или декодере. Ипак, при куповини телевизора, грађанима у Србији за сада важне неке друге карактеристике.

Када телевизијске станице у Србији пређу на дигитално емитовање телевизије, грађани који немају одговарајуће ТВ пријемнике или декодере неће моћи да прате програм. У продаји још нема одговарајућих декодера. Ипак, грађани Србије при куповини телевизора, на прво место стављају неке друге карактеристике уређаја.

За праћење телевизијског програма од 2012. године, грађани морају поседовати ТВ пријемнике који подржавају DVB-T2 стандард, са MPEG 4 компресијом сигнала.

Новији телевизори, укључујући и "HD ready" телевизоре, углавном подржавају DVB-T2 са MPEG 2 компресијом, што обавезује грађане да купе декодер када почне дигитално емитовање.

У Европској унији забрањено је продавање телевизора са катодним цевима, а у Србији је још могуће купити црно-бели телевизор.

Председник Удружења потрошача Србије Горан Паповић рекао је да је ово подручје депонија Европе, јер су стандарди промењени и увелико се уводи дигитална телевизија, а грађани остају неупућени.

"Нажалост, ниједан трговац није означио да одређени пријемник може или не може да прима дигитални сигнал", рекао је Паповић.

Упутства о куповини телевизора

У Мађарској и Италији законом је прописано да сваки ТВ пријемник који се продаје мора имати налепницу с обавештењем о томе које сигнале види и хоће ли на њему моћи да се гледа нова дигитална телевизија.

Србија се обавезала да ће на време обезбедити услове да сви грађани могу да гледају телевизију.

"Министарство ће врло брзо упутити упустсва о куповини телевизора, а наш план је и да се у продавницама које продају технику истакну упутства шта би требало купци да купују", рекла је Јасна Матић, министарка за телекомуникације.

Чак и на старијим телевизорима, уз декодере који би требало да се појаве на тржишту пре 2012. године грађани ће моћи да гледају дигиталну телевизију, али не са свим могућностима које дигитална телевизија нуди.

Чак и с декодером, за најфиније детаље и повезивање телевизора са интернет страницама, мора се поседовати додатна опрема.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси