Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Претили новинару због снимања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 03. 2010.

Извор: Данас - Браничево

Претили новинару због снимања


Уз претње и псовке припадници интервентне бригаде пожаревачке полиције покушали су у петак 26. фебруара да отму фотоапарат Момчилу Вељковићу који их је сликао док су приводили колегу.

До инцидента је дошло у центру града код кафеа «Империјал» а страсти су се смириле тек када је Вељковић позвао министра унутрашњих послова Ивицу ДачићаИспред кафића „Империјал“ спазио сам припаднике интервентне бригаде који су приводили свог колегу Предрага Цимбаљевића због ремећења јавног реда и мира.

Након што сам извадио фотоапарат и почео да сликам, полицајци су уз претње и псовке кренули према мени. Да бих се заштитио, извадио сам «Данасову» новинарску легитимацију и објаснио им да обављам свој посао, на шта су ми одговорили увредама и затражили да избришем фотографије из апарата или ће они да га баце т»-каже Вељковић и додаје:

Претњама и увредама придружио се и један грађанин из паркираног аутомобила који ми је уз псовке претио да ће да разбије и мене и апарат, зато што снимам полицајце, и викао на мене ко сам ја да то радим. Смирио се тек кад су га присутни грађани опоменули да то не ради.

Он наводи и да се срећом до тада скупило доста света, па до физичког насиља није дошло. Међутим, са вербалним насиљем се наставило. По Вељковићевим речима, општем хаосу који је настао прикључио се и Цимбаљевић који тражио да се слика како „корумпирани полицајци приводе поштеног колегу“, али је убрзо стрпан у марицу и превезен у полицијску станицу.

»Након што су ухапсили Цимбаљевића, наставили су с претњама и вређањем, поручујући ми да није добро то што радим и да због тога могу лоше да прођем. Тада сам одлучио да позовем лично министра Дачића којим ми је након смрти брата дао број телефона баш због оваквих ситуација. Међутим, на број ми се јавио службеник из његовог кабинета , а полицајци су ме након тог разговора оставили на миру. Убрзо ме је позвао и заменик директора полиције Нишавић, који ми је рекао да наставим да обављам свој посао као до сада, јер немам чега да се плашим и обећао да ће испитати и проверити цео случај » - наводи Вељковић.

Он додаје и да је касније контактирао пожаревачку полицију где му је речено да напише притужбу на рад полицајаца због ометања у вршењу посла.

Портпарол Пожаревачке полиције Јасмина Тишма је за наш лист казала да ће се испитати наводи новинара који су још увек усмени, а да ће у случају подношења притужбе случај бити процесуиран по убрзаном поступку, а да је против полицајца Предрага Цимбаљевића поднешена прекршајна пријава због ремећења јавног реда и мира и покренут дисциплински поступак.

М. В.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси