Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Утакмица
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2010.

Извор: Данас

Утакмица


Недељник „Време“ слави 20 година излажења и хиљадити број.

„Време“ већ годинама има запажену улогу у критици и указивању на бројне друштвене и политичке аномалије, којима Србија обилује. Почело је 1990. на тавану адвокатске канцеларије Срђе Поповића, који је желео да оснује приватне новине.

Значајан печат на уређивачку политику овог недељника од почетка даје Драгољуб Жарковић, који је од 1991. главни уредник. Време проведено у „Времену“ дели на „два полувремена“ - једно до 5. октобра 2000, а друго након тога.

Иако пре 2000. нико ништа није смео да објављује, Жарковић тврди да је друго полувреме ипак теже у професионалном смислу. У будућности себе види у „Времену“, јер се, како каже, везао за судбину овог „пројекта“ и ужива у томе.

За „Време“ каже да ће у наредном периоду бити релевантан штампани производ, који ће бити „искључиво српски“. Драгољуб Жарковић је рођен 1951. године у Београду, где је и дипломирао на новинарском смеру Факултета политичких наука. Пре „Времена“ је био новинар и уредник у новинским кућама „Политика“, од 1974. до 1987, и у „Борби“ до 1990.

Аутор је више телевизијских емисија и пројеката и добитник многих новинарских награда. Од 2000. године предавао је на Факултету политичких наука на курсу истраживачког новинарства. Ове године „одмара се“ од предавања, а, како каже, још није донео дефинитивну одлуку да ли ће наставити предавачки ангажман. Велики је поборник теорије да, сем шест основних новинарских питања - ко, шта, где, када, како и зашто, треба увести и седмо, а то је „У чијем је то интересу?“ Ово питање сматра кључним за озбиљно новинарство.

Воли да чита „сваку литературу која, осим што је добро написана, има неку радњу, као што су дела Достојевског. Од филмских жанрова не воли једино љубавне комедије, а омиљени филм му је „Пирати са Кариба“. Има петоро деце из два брака и четворо унучади, док је „пето на путу“.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси