Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Смањен број напада на новинаре у односу на 2008.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 02. 2010.

Извор: Данас

Смањен број напада на новинаре у односу на 2008.


Београд - Претходна година остаће запамћена по рестриктивном Закону о јавном информисању, изменама Закона о радиодифузији којима је повећан утицај власти на састав независног регулаторног тела, опструкцијама приватизације медија, кашњењу у примени Стратегије дигитализације, као и неделотворних мера Владе за помоћ медијима у условима кризе, истакнуто је у Седмом извештају о правном мониторингу медијске сцене Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ).

„Позитивни примери односа власти према медијској сфери, као што су измене Кривичног законика, на начин да се оштрије санкционишу напади на новинаре, представљали су тек изоловане случајеве, а не део шире стратегије унапређења правног оквира и медијског амбијента“, наводи се у овом извештају.

Оцењено је и да најављена медијска стратегија и интензиван рад на даљем усклађивању прописа са европским стандардима и законодавством, нису одмакли даље од тих најава. Такође се наводи и да целу 2009. карактерише даље економско пропадање медија и неспремност власти да се са бројним проблемима у овом сектору озбиљно и одговорно суочи.

У извештају се подсећа и на податак да се у Србији број напада на новинаре у 2009. смањио за пола у односу на 2008, када их је било 138.

Б. Ц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси