Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рат СОКОЈ-а и Тијанића!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2010.

Извор: Прес

Рат СОКОЈ-а и Тијанића!


У СОКОЈ-у прочитано писмо чувеног музичара Робина Гиба, у коме се тражи да РТС настави плаћање ауторских права овом удружењу. Тијанић каже да његова кућа неће попустити

Робин Гиб, бивши члан чувене групе „Би џиз“ и председник ЦИСАЦ-а (Међународне конференције друштава аутора и композитора), послао је писмо премијеру Србије Мирку Цветковићу у коме је оптужио Јавни сервис Србије - РТС да систематски избегава плаћање ауторских права!

У писму, које је јуче у СОКОЈ-у подељено медијима, поред осталог, наводи се да РТС већ годинама нема закључен уговор о лиценци са СОКОЈ-ем и не плаћа одговарајућу надокнаду за коришћење музичких дела у својим програмима. Робин Гиб наводи и да „РТС још увек није извршио своје обавезе по основу коришћења ауторских права, а у вези с такмичењем за ‘Песму Евровизије’“, које је одржано у Београду.

- Током дуге каријере музичара и члана „Би џиза“ и свог садашњег ангажовања као председника ЦИСАЦ-а, никада нисам видео да државни емитер овако фрапантно не поштује своје неспорне обавезе по основу коришћења ауторских права. По мом мишљењу, јавно предузеће треба да служи за углед, и свакако не би требало да се ставља изнад закона на тако упадљив начин, ризикујући да непоправљиво поткопа међународни углед ваше земље - навео је чувени музичар у писму које је још 27. новембра 2009. упутио, поред премијера Цветковића, председнику Борису Тадићу и министру културе Небојши Брадићу.

Председник Управног одбора СОКОЈ-а Срђан Хофман рекао је на јучерашњој конференцији за новинаре да дуг РТС-а по основу ауторских права износи око 300 милиона динара, али да није могуће утврдити тачан износ, пошто он зависи од прихода Јавног сервиса у који СОКОЈ нема увид. Хофман је рекао да постоји и могућност да се Јавном сервису укине право коришћења садржаја чије ауторе заступа СОКОЈ, али да до те мере још увек није дошло.

- Сви ми у приватним разговорима понекад кажемо „Забранимо им емитовање“ - рекао је Хофман, што је бурно потврдила и композиторка Леонтина Вукомановић, која је, заједно са колегом Кикијем Лесендрићем, присуствовала конференцији у својству посетиоца.

Генерални директор Јавног сервиса каже да га не изненађује поступак СОКОЈ-а. Он наводи да нема намеру да попушта пред притисцима организације музичких аутора и њене челнике позива да потраже своју правду на суду.

- СОКОЈ је у безобразлуку прешао све границе - каже Тијанић за Пресс, и додаје:

- Мени је жао због тога што је ово писмо стигло од Гиба, који је један од мојих најдражих музичара, али је сигурно да он није сам сазнао за ову ситуацију. Њему је то неко одавде рекао. Направили су јадан фаул, зато што покушавају да нас, уз помоћ оваквих притисака, натерају да попустимо, као што су то учинили са Јавним сервисом Војводине. То неће моћи док сам ја директор. Нека туже, ми и хоћемо да идемо на суд.

Тијанић је објаснио да је његова намера била јасна - да РТС и СОКОЈ успоставе сарадњу која неће бити на основу паушалног плаћања, већ на основу онога што је емитовано.

- СОКОЈ је без договора са нама раскинуо стари уговор и повећао цену, што је јединствен случај. Пошто нисмо желели да пристанемо на то, предложили смо једино нормално решење, а то је да плаћамо „из кошуљице“ - илити само оно што је емитовано. То контролише Републичка радиодифузна агенција и ту не може бити преваре - рекао је Тијанић, и додао да није реално да РТС плаћа исту накнаду СОКОЈ-у као нека комерцијална телевизија, зато што нису у питању исти програмски садржаји.

- Они траже да Јавни сервис плаћа исто колико и комерцијална телевизија, а ми имамо законску обавезу да емитујемо све жанрове музике - и џез, и класичну музику, и изворну народну музику, док други емитују висококомерцијалне садржаје. Много мање људи слуша изворну народну музику и не може се за то плаћати исто - навео је Тијанић.

Антрфиле : Тијанић: Нека се припреме плагијатори!


Александар Тијанић спремио је и жесток контраударац СОКОЈ-у, од кога би највише штете могли да имају неки домаћи музичари које често оптужују да „позајмљују“ туђе песме.- Ми намеравамо да поставимо питање оригиналности садржаја које изводе домаћи аутори - навео је Тијанић, и додао:- Можемо навести више десетина примера очигледне крађе, и то ћемо и урадити, у форми телевизијске емисије!

Н. Костић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси