Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Реч народа чека новог власника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 02. 2010.

Извор: Данас

Реч народа чека новог власника


Пожаревац - Агенција за приватизацију раскинула је уговор о продаји Новинско-издавачког предузећа Реч народа из Пожаревца, заједно са уговорима за продају још седам предузећа у Србији.

Уговор је раскинут уз образложење да нису исплаћиване рате, нити је одржан континуитет пословања и спроведен социјални програм. Конкретно, уговор је раскинут је због тога што пословодство те куће није уплатило трећу рату (око 2. 000. 000 динара) у августу 2009. године, иако је Агенција одобрила, на молбу директора Илије Димитријевића, да се рок за уплату помери за три месеца.

Штавише, Агенција за приватизацију померила је тај рок за још три месеца, па је крајњи рок за уплату треће рате био крај јануара 2010. године. Пошто Реч народа ни до тог рока није измирило своја дуговања према Агенцији, она је била приморана да раскине уговор о продаји.

 Реч народа сада има 19 радника (када је приватизовано било их је 21) и најстарији је недељник у Браничевском округу са традицијом од преко 65 година непрекидног излажења, који редовно излази сваког уторка. Као Јавно новинско предузеће 31. јула 2007. године продато је конзорцијуму од осморо запослених, по цени од чак 11, 6 милиона динара, иако је почетна цена била само 127 000.

Иначе, предузеће је најпре 31. маја те године продато Ђорђу Милуновићу, угоститељу из Пожаревца, по цени од 12,6 милиона динара. Поред недељних новина, Милуновић је постао власник монтажног објекта у центру града, на општинском земљишту, површине 148 квадрата и опреме, али и неизмирених новчаних обавеза. После само две недеље овај угоститељ одустао је од куповине, па је за новог власника проглашен конзорцијум запослених.

Како сазнајемо, Акциони фонд је запосленим предложио да у најкраћем времену именују управника Речи народа, који ће до заказивања и окончања нове Аукције, водити ту кућу. Новог власника, ако га буде, чекаће и не мала дуговања (око десетак милиона динара) на основу извршења правосудних пресуда. Те пресуде су донешене због незаконитог отпуштања радника. Пословодство те куће није испоштовало одлуку суда да врати раднике на посао, нити их обештетило, са више милиона динара све са каматом, због неисплаћених зарада и доприноса. Такође, новог власника чека и казна од стране суда, која може бити милионска, због непоштовање и неизвршење правоснажно донесених пресуда.

После почетног стања шока неки радници, како нам је рекао извор из те новинске куће, хтели су да се обрачунају са директором, оптужујући га да је он намерно довео до раскида уговора из себи знаних разлога. Други су се пак, плашећи се за своју егзистенцију и губитак посла, распитивали у неким локалним медијима за могућност њиховог ангажовања. Неки иду дотле да најављују протестни одлазак код градоначелника и председника Скупштине где ће тражити да се Реч народа врати под окриље града, што по закону није могуће.

Иначе, и после приватизације Реч народа је била миљеник локалних власти у округу, а претежно у Пожаревцу. Њему су се увек из буџета одвајала највећа средства намењенима за информисање. Такође, сва оглашавања јавних предузећа, установа, града и општина у Браничевском округу ишла су преко тог листа, што му је омогућавало веома добро приходовање.

Б. Д.





Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси