Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И Американци на прелу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 02. 2010.

Извор: Вечерње новости

И Американци на прелу


Родно село првог модерног српског новинара Пере Тодоровића, Водице код Смедеревске Паланке, постало је највећи туристички бренд Доње Јасенице.

Многобројни мештани, окупљени у Завичајно-туристичком удружењу "Видовача", знали су како да искористе своју богату историју, културу и традицију. Заинтересовали су за некадашњи живот у Шумадији не само оне који им у госте долазе из Србије, већ и љубитеље обичаја из Европе, па и Америке, који су због њих "запуцали" чак до Водица.

Удружење целе године приређује културно-уметничке и етнопрограме: за Васкрс, Видовдан, Крстовдан, на дан рођења Пере Тодоровића. Чувене су њихове заветине и прела која окупљају стотине учесника и хиљаде посетилаца.Све се то одржава у центру села или на извору Видове воде која се налази у подножју шумовитог брега, познатог као Видовача.

Ту је некада постојао велики манастир, задужбина кнеза Лазара, који је разрушен у време пропасти средњовековне српске деспотовине. Од остатка са рушевина, озидана је чесма на извору.

Програми се организују уз аутентичне експонате из прошлих времена: од вретена и кудеље до старих кревета. Догађај обично траје читавог дана. Мушкарци гостима показују како се плету корпе од прућа или како се муља грожђе у преси произведеној пре 270 година. Жене преду, плету и хеклају. Неке су задужене за кухињу и припремају надалеко познат "водички сто". Оне све време пред очима посетилаца месе погаче, проју, праве пите у аутентичним судовима са почетка прошлог века и све то пеку у старинским шпоретима.Прже уштипке и кувају јаја. Све служе топло. Водичани свакоме поклањају флашицу своје минералне воде. Уз добар залогај и друго освежење, чује се изворна музика, смењују се свирачи, певачи и играчи.

- Сви наши програми и све од хране и пића што служимо, а спрема се целог дана, засада ништа не коштају, све је бесплатно. То ми частимо. Наш интерес је да доведемо што више гостију и да се припремимо за прави сеоски туризам. Смештајне капацитете имамо по кућама које су веома лепо уређене - каже Миодраг Загорчић, председник Удружења "Видовача".

Удружење има заставу, грб и химну. Недавно су издали прву разгледницу Водица. Ускоро ће се појавити сувенир села и биће постављене туристичке ознаке. На пролеће треба да почне изградња родне куће Пере Тодоровића, чији је инвеститор Удружење новиара Србије. Када све то заврше, а неће потрајати дуго, Водичани ће коначно на свему овоме почети и да зарађују

Антрфиле : Благотворни извор

Верује се да је вода на извору Видовача благотворна за очне болести. Током прошлих векова забележена су многа чуда исцељења. Однедавно и народ узима и блато са старог извора. Многи тврде да су облогама од блата излечили реуму. Свако може да наточи воду или да ископа блато без плаћања. Ова места увек су пуна људи из разних крајева Србије.

З. Галубовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси