Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поништена приватизација "Панчевца"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 02. 2010.

Извор: Б92 онлајн

Поништена приватизација "Панчевца"


Београд - Агенција за приватизацију раскинула је уговор о приватизацији "Панчевца", најстаријег недељника на Балкану јер купци никада нису уплатили другу рату.

Бизнисмен Добросав Марковић и чланови његове породице су поред "Панчевца" у протекле четири године купили још четири велика пољопривредна предузећа у Панчеву и околини, која су, како тврде представници синдиката, потпуно уништили.

Ни две године након након приватизације, већински власници листа "Панчевац" нису платили другу рату од укупно 2,2 милиона евра, колико су излицитирали за власништво над најстаријим балканским недељником.

Иако је рок за уплату друге рате истекао у фебруару прошле године, тачно годину дана било је потребно Агенцији за приватизацију да раскине уговор са Цветом Марковић, супругом бизнисмена Добросава Марковића.

"Једна рата била је око 3.6000 евра. Требало је платити још близу 2 милиона евра, вероватно је процена власника, не говорим у његово име, али вероватно је процена да изађе из целог посла јер је цео посао прескуп“ , рекао је Зоран Спремо, директор "Панчевца".

"Ми чекамо представника акцијског фонда који ће нам разјаснити шта и како даље", рекао је он.

Од приватизације, "Панчевац" је прошао кроз велике проблеме, цепање редакције и стварања новог недељника "ПРЕС", проблема с просторијама, оптуживања за пристрасност и кршење етичких норми, као и бројних судских процеса који су вођени.

Марија Андрић, мали акционар и некадашња уредница "Панчевца", која је с групом радника напустила тај недељник након приватизације, пита се шта ће сада бити с а недељником који је у међувремену ушао у велике кредите, али и шта је с парама које је то предузеће зарадило, а којих, како каже, нема нигде

"Газда је, то се зна, односио паре, нису давани фискални рачуни, давани су парагон блокови, није платио рату, подигао је два велика кредита и оптеретио 'Панчевац'и сада је агенција поништила приватизацију“, каже Андрићева.

Поред "Панчевца", Добросав Марковић и чланови његове породице, купили су или стоје иза куповине још четири велика предузећа из Панчева и околине у периоду од 2006-2008. године.

Ради се о предузаћима "Семе Тамиш", АД Тамиш, АД Војводина из Старчева и АД Долово.

У градском савезу самосталних синдиката кажу да је принцип из "Панчевца" примењен и на та предузећа – купују се на основу банкарских гаранција на више годисњих рата, које се никада не плате до краја искористе и оставе да пропадну.

"Ти је купуш на шест годишњих рата, упаднеш у фирму, само си дао један депозит и одмах путем разних малверзација, уз помоћ ћерки фирми, долазиш до отуђења средстава, прања новца, све се распродаје, све се уништава, ставља под хипотеку и од тих новца плати рата или две, док све остало иде на неку другу страну", каже Фрања Орешковић, секретар Савеза самосталних сидиката Панчева.

Добросав Марковић није хтео да прича па смо остали ускраћени за информације о "Панчевцу", али и о информацијама о остала четири предузећа која су у власништву Добросава Марковића и његове породице.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси