Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Интернет-2010-промене
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 01. 2010.

Извор: Танјуг

Интернет-2010-промене


Вашингтон  - Интернет се непрестано мења, а у овој години очекују се неке значајне новине које би могле да измене начин на који користимо ту мрежу - највећи светски претраживач "Гугл" планира лансирање новог софтвера званог "Гугл вејв", популарни сајт за дружење "Твитер" биће проширен новим могућностима, а за адресе сајтова по први пут ће моћи да се користе и друга слова, осим латиничних.

Интернет је постао тако неопходан део живота да многи једноставно не могу да замисле живот без њега. Од приступа и размене информација, преко комуникације и шопинга, до забаве - све може да се ради на интернету.

У последње време све је популарније дружење на сајтовима као што су "Фејсбук" и "Твитер". Али идуће године, Интернет ће добити један нов начин за истовремену комуникацију и сарадњу - компанија "Гугл" планира да лансира интернетски софтвер "Гугл вејв", који обједињује и-мејл, четовање, размену фотографија и претраживање Интернета, јавио је Глас Америке.

Уредница магазина Т3 Кет Ханафорд каже да је импресионирана новим сервисом.

"'Гугл вејв' је платформа која обједињује сервисе као што су 'Твитер' и 'Фејсбук'. Али он може да се користи и за рад, за сарадњу са колегама, нарочито ако сте ван радног места или код куће", каже она.

"Фејсбук" и "Твитер" тренутно предводе као платформе за дружење. "Фејсбук", лансиран 2004. године, има више од 350 милиона активних корисника, док је број корисника нешто младјег "Твитера" од јануара до септембра порастао 1.030 одсто. Да ли ће у 2010. године та два сајта добити конкуренцију?

"Неће се појавити неки нови, револуционарни сајт. Све ће се сводити на то како да приступимо сајтовима које већ користимо, као што су та два. Дакле, појавиће се нове апликације у мобилним телефонима и компјутерима за приступ, на пример, 'Твитеру'", каже Кет Ханафорд.

"Твитер" такодје планира да дода неке нове апликације, држећи се своје филозофије да све треба да буде једноставно.

"Особина коју смо најавили је обележавање географског положаја (геотагинг) како би сваки 'твит' показивао тачну локацију. Другу новост су у ствари измислили сами корисници. Када наидјете на занимљиву информацију и проследите је својим следбеницима, она ће се за најкраће време проширити до највећег могућег броја људи", каже суосницач "Твитера" Биз Стоун.

Али, живот на Интернету скопчан је са ризицима. Са милијардама слика и милионима видеа које стављамо на Фејсбук многе приватне информације постају јавне. Главни безбедносни аналитичар фирме "МекАфи" Грег Деј каже да нас то чини подложним крадји идентитета.

"Сајбер криминалци желе информације о нама, а ми им то олакшавамо... Требало би мало да размислимо пре него што шаљемо податке, нарочито ако користимо више различитих сајтова за дружење", каже Деј.

У 2010. години неће само хардвер и софтвер доживети промене. Једна од најкрупнијих промена на Интернету биће уводјење других врста словних знакова у интернет адресе. У октобру, непрофитна организација ИКАН, која регулише те адресе, одобрила је коришцјење и не-латиничних слова, као што су хебрејска, корејска или индијска.

Танјуг

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси