Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пресуда медијском Закону
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 01. 2010.

Извор: Курир

Пресуда медијском Закону


Београд - Закон о јавном информисању, који је стручна јавност оценила као недемократски, излази из заборава.

Предлог за оцену уставности измењеног Закона о јавном информисању биће један од приоритета Уставног суда Србије (УСС), најавила је председница УСС Боса Ненадић.

Генерални секретар УНС  подсећа да је то удружење досад два пута иницирало оцену уставности тог закона и очекује да ће он бити проглашен неуставним.

- Први пут су домаћи стручњаци и познаваоци медијских закона анализирали текст закона, а други пут је, на инсистирање УНС, позната адвокатска канцеларија Ковингтон-Бурлинг из Вашингтона, која је специјализована за право медија, сачинила свој захтев, чиме је иницијатива допуњена. Створени су услови да УСС, на основу анализе и домаћих и страних стручњака, да свој суд, и поздрављам најаву председнице УСС да ће то бити приоритетно разматрано, јер је реч о закону који је од великог интереса за јавност. Када ће се то и десити, зависи од распореда који утврђује сам УСС. Убеђен сам да је овај закон у супротности са Уставом и не видим како би УСС могао другачије да гледа на то, али оставимо њима да кажу свој суд - каже Брајовић.

Он наводи да се НУНС није прикључио иницијативи УНС, иако се више пута чуло да ни друго новинарско удружење није задовољно овим законом.

Председница НУНС Надежда Гаће, међутим, каже да су са заштитником грађана Сашом Јанковићем пред УСС иницирали брисање два члана Закона о информисању.

- Ако УСС жели да се докаже као моћна, снажна и независна институција, сматрамо да би требало да укине барем један од два спорна члана. Прво, сматрамо да ниједан медиј не треба да буде забрањен, јер то показује самовољу, већ је довољно да се новчано казни. Друго, не слажемо се са начином на који је предвиђено да се обавља стечај - истиче Гаће.

Ј. Ј.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси