Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Родољуб Шабић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 12. 2009.

Извор: Блиц

Родољуб Шабић


Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности уручена је награда „Витез позива" невладине организације Лига експерата за допринос друштву. „Витез позива" се додељује за значајан стваралачки опус, сагласност професионалног знања и савести, морални интегритет и часно деловање и понашање.

„Србији су неопходни брзи и знатно бољи резултати у борби против корупције. То захтева енергичније предузимање свих распо-ложивих мера у оквиру којих незаобилазно место мора да има контрола јавности над радом власти и јавних предузећа", рекао је Шабић поводом Међународног дана борбе против корупције, напомињући да декларативно залагање за борбу против корупције мора да буде потврђено пре свега спремношћу одговорних да свој рад у сваком тренутку изложе контроли надлежних органа, а посебно јавности.

Према његовим речима, „неодговорно је затварати очи пред чињеницом да у тој области постоје више него озбиљни проблеми, као и да је евидентна неспремност многих у власти да свој рад изложе било каквој контроли".

Родољуб Шабић је небројено пута нагласио да су корупција и интереси моћних група највећи проблеми у функционисању правне државе, а ове године истакао да своју обавезу подношења извештаја Републичкој управи за јавне набавке од 12.000 установа и појединаца већ годинама испуњава једва 2.000 њих и додао да „чак три четвртине функционера који имају обавезу пријављивања имовинског стања, то не чине".Потрес који је изазвао извештај Државне ревизорске институције (ДРИ) на основу увида у само 25 одсто буџета, логична је последица таквог стања ствари, сматра Сабић и каже да је несхватљиво да ДРИ трпи критике због излагања свог извештаја јавности јер је транспарентност управо оно чему друштво тежи.

Народна скупштина Републике Србије 22. децембра 2004. године га је изабрала за повереника за информације од јавног значаја. За свој рад добио је бројна признања стручне и шире јавности, укључујући и формална годишња признања - специјалну повељу Удражења новинара Србије (2006), личност године у борби за слободу медија по оцени мисије ОЕБС-а (2007), награда „Нај Европљанин" за спровођење „најевропскијег" пројекта за пројекат имплементације Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја (2008).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси